Помер ветеран українського визвольного руху Іван Губка

Голова Львівської обласної ради Петро Колодій висловлює щирі співчуття з приводу смерті ветерана українського визвольного руху, учасника Норильського повстання, багатолітнього в’язня совєтських таборів Івана Миколайовича Губки.

«Із сумом дізналися про смерть Івана Губки – патріота Української держави, який зв’язав своє життя з боротьбою за волю України. Світла пам’ять про нього назавжди залишиться в серцях тих, хто знав цю людину. Від імені депутатського корпусу Львівської обласної ради висловлюю щирі співчуття рідним, близьким та побратимам Івана Миколайовича. Вічна йому пам’ять», – йдеться у співчутті голови обласної ради.

Довідка.

Народився Іван Губка 24 березня 1932 року в присілку Губки Бишківської сільради Жовківського району Львівської області. З юності зв’язав своє життя з Українською Повстанською Армією, за що в 1948-57 роках відбув своє перше ув’язнення. Учасник Норильського повстання. Після звільнення здобув вищу освіти у Львівському торгово-економічному інституті, але не припинив боротьби за волю України. Був членом Українського національного фронту (УНФ), створеного останім Крайовим Провідником ОУН (б) в СРСР, Зеновієм Красівським, брав участь у випуску та розпосюдженні журналу “Воля і Батьківщина”. Засуджений, перебував в ув’язненні в 1967–1978 рр. Після звільнення брав активну участь в політичному та громадському  житті України,  один із засновників Товариства політичних в’язнів і репресованих України, Братства ветеранів УПА. Заснував легальне видання журналу  “Воля і Батьківщина”, у якому відновив усі матеріали підпільних видань УНФ та УНФ-2.

Зберіг для нащадків правду про визвольну боротьбу у багатьох виданнях, автором яких  був:  «Перемога і трагедія». «У царстві сваволі» (у 2-х частинах), «Крах більшовицької імперії», «Унівська битва». «Дорогою боротьби» (у 2-х томах), «Правда про Норильськ» тощо.  Член Організації Українських Націоналістів (бандерівців) “Недоля”.

         Парастас відбудеться сьогодні, 12 серпня, в каплиці біля Личаківського цвинтаря о 20.00. Поховають Івана Губку завтра, 13 серпня, на Личаківському цвинтарі у м Львові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: