Питання про розширення НАТО у Східній Європі вирішиться 4-5 вересня

Питання про нарощування військової присутності НАТО в Східній Європі "вирішуватиметься на саміті альянсу в Уельсі (Великобританія) 4-5 вересня"

Про це повідомило ІТАР-ТАРС джерело в НАТО, коментуючи інтерв'ю агентству Reuters глави МЗС Польщі Радослава Сікорського, який заявив, що країни-члени альянсу близькі до досягнення домовленості про нарощування присутності своїх військ у Східній Європі.

"Питання про нові можливі дії альянсу в Східній Європі, включаючи надання необхідних практичних гарантій безпеки східним країнам НАТО буде вирішено 4-5 вересня в Уельсі на самміті глав держав і урядів 28 країн альянсу", - повідомило джерело в НАТО.

На саміт буде винесений План дій альянсу по "посиленню безпеки європейських держав".

Главам держав належить прийняти рішення, які ризики в Східній Європі вони вважають реальними, а які - вигаданими, і на цій підставі визначитися, які сили їм необхідні, де їх розмістити, як постачати і як забезпечувати розгортання підкріплень. Крім того альянс має намір ухвалити новий план військових навчань та затвердити розширення сил швидкого реагування НАТО, чисельність яких сьогодні становить 25 тис. осіб.

Штаб Верховного головнокомандування Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі (SHAPE) запропонував кілька варіантів виконання цього завдання. Найбільш помірний з них формально не суперечить Основоположному акту відносин Росія-НАТО, який забороняє розміщення в Східній Європі значних бойових сил альянсу. Замість цього SHAPE запропонував створити там запаси зброї, спорядження та продовольства, розширити структуру командування і контролю, а також модернізувати військову інфраструктуру, яка дозволить НАТО протягом декількох днів перекинути в регіон десятки тисяч військових. Згідно з цим сценарієм реальне розширення присутності в Східній Європі буде символічним і зведеться до збільшення числа літаків НАТО на військових базах.

Між тим, окремі країни альянсу продовжують наполягати на створенні у Східній Європі великих наземних баз і морських баз, що стане прямим порушенням Основного акту Росія-НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: