Путін хоче відкрити «другий фронт» в Приазов’ї

Активність терористів та російських військових в районі українського Приазов'я свідчить про прагнення Путіна пробити коридор з "ДНР" до Росії, щоб врятувати терористичну республіку

В День Незалежності України путінські терористи відрапортували про «значні успіхи» на фронті. Зокрема, через путінські ЗМІ було розтиражовано повідомлення про захоплення міста Сєвєродонецьк на Луганщині та селища Тельманове на Донеччині та про наступ на Маріуполь та Новоазовськ.

Згодом прес-центр АТО всю цю інформацію спростував, але спроба терористів активізуватися й насправді має місце. Зокрема, повідомляється про спробу наступу на село Оленівка, що на трасі Н20, яка з’єднує Донецьк і Маріуполь. В той же час російські військові з власної території обстрілялиприкордонні пункти пропуску «Новоазовськ» та «Амвросіївка».

Власне, вихід до Азовського моря в районі Новоазовська та Маріуполя є життєво важливим для терористів «ДНР», бо дасть їм змогу отримати чергову дірку в українсько-російському кордоні, як на суші (КПП «Новоазовськ») так і по-морю. Якщо терористи закріпляться на азовському узбережжі, Путін отримає можливість поставляти в «ДНР» підкріплення прямо по морю з окупованого Криму. Попри наявність великої ділянки кордону, яку українська держава не контролює, і через яку постійно прибуває підкріплення до «ЛНР», терористи в Донецьку майже відрізані від російського постачання.

Проте, швидше за все, сьогоднішні заяви про успіхи в напрямку виходу до Азовського моря скоріше спроба видати бажане за дійсне. Подібні заяви мають попсувати українцям свято Незалежності, підняти бойовий дух терористів, перспективи яких втримати власні завоювання без прямого військового вторгнення Росії все ще дуже примарні, та продемонструвати пересічним росіянам, які вірять лише власним ЗМІ, що справи проекту «Новоросія» не такі вже й погані. Останнє особливо актуальне на тлі російського скандалу про загибель та зникнення на Донбасі десантників псковської дивізії.

Також треба зазначити, зараз немає вагомих підстав стверджувати, що терористична окупація реально загрожує Маріуполю. Весь перебіг війни на Донбасі відбувався за одним сценарієм – спочатку за допомогою російських найманців та диверсантів захоплювалося якесь місто, яке не могло реально захиститися через деморалізовану та зрадницьку міліцію, потім терористи окопувалися на захопленій території і, знищуючи місцевих мешканців та інфраструктуру, відбивалися від наступу сил АТО стільки, скільки було можливості. Єдине, що дозволяє терористам втримувати позиції досі – це постійне підкріплення з Росії технікою, живою силою, та навіть обстріли українських сил з-за кордону.

Проте ситуація на Донбасі за декілька місяців дещо змінилася. Місцеве населення, яке на початку підтримувало «ДНР» та «ЛНР», зрозуміло, що несе Донбасу «русская весна» - вбивства, викрадення, тортури, грабунки, голод та злидні. Тому дуже мало ймовірно, що затиснені майже з усіх боків терористи, які весь цей час відбивалися, прикриваючись мирним населенням, мають сили та засоби принципово змінити тактику та розгорнути масований наступ і заволодіти новими містами, мешканці яких тепер уже точно не підтримуватимуть, а робитимуть все можливе, щоб не допустити їхнього приходу.

Еспресо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: