Сьогодні 73-річчя з дня народження Богдана Ступки, легенди українського кіно та театру (відео)

Сьогодні виповнюється 73 роки з дня народження легенди українського театру і кіно Богдана Ступки, Народного артиста СРСР і України

Богдан Сильвестрович Ступка народився 27 серпня 1941 року в селищі Куликів Львівської області (Україна). У 1948 році родина переїхала до Львова. Богдан ріс в артистичному середовищі, його батько співав у хорі Львівського театру опери та балету, тому хлопчик з дитинства крутився за лаштунками, бачив і чув всіх видатних співаків.

Дебют Ступки відбувся у 13-річному віці, на львівській сцені, але в спектаклі московського Театру імені Станіславського – у «Днях Турбіних». Батько Ступки співав у хорі, а Богдан виконував роль гімназиста, вигукував за кулісами. Режисер, помітивши його, сказав: «Ты и твой приятель будете выносить гетмана Скоропадского на носилках».

Творча доля була прихильна до Ступки — провідні ролі почав грати з молодих років і відразу на великій сцені. Сергій Данченко, який тоді працював у тому театрі, а з 1978 року очолив Київський театр ім. І.Франка, став для нього «своїм» режисером. Їх зустріч можна порівняти із зустріччю Марчелло Мастроянні та Лукіно Вісконті.

Ступка ствердився спершу як актор театральний: у віці 28 років зіграв Едмунда в «Королі Лірі», потім Дон Жуана у виставі «Камінний господар» за Лесею Українкою, а невдовзі змусив повірити у безмежну прірву зла короля Річарда ІІІ, і не тільки львів’яни, а й кияни прагнули подивитися на «львівське диво» під час гастролей театру ім. М.Заньковецької в столиці.

В 1961-1978 роках Ступка був актором Львівського українського театру драми ім. М.К. Заньковецької, а в 1978 році був зарахований до трупи Київського академічного українського драматичного театру ім. Івана Франка.

Великий успіх прийшов до Богдана Ступки в новому тисячолітті, після виходу таких знаменитих фільмів, як: "Молитва про гетьмана Мазепу" (2001), "Таємниця Чингісхана" (2002), "Водій для Віри" (2004), "Свої" (2004), "Заєць над безоднею" (2006), "Тарас Бульба" (2009), "Вчора була війна" (2010).

За свою багаторічну телекар'єру Ступка знявся більш ніж у ста фільмах, включаючи документальні та телевізійні.

22 липня 2012 року після важкої тривалої хвороби Богдан Сильвестрович Ступка помер у київській лікарні, був похований на Байковому кладовищі Києва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: