У Франковому університеті обговорили перспективи розвитку нанонауки (фото)

У рамках виконання проекту Сьомої Рамкової Програми Нанотвінінг 27 серпня 2014 року в Актовій залі ЛНУ ім. Івана Франка відбулося відкриття ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Нанотехнології та наноматеріали» (NANO-2014), організаторами якої є Інститут Фізики НАН України спільно з Тартуським Університетом (Естонія), компанією European Profiles A.E. (Греція), Туринським Університетом (Італія), Університетом П’єра і Марії Кюрі (Франція) та Львівським національним університетом імені Івана Франка.

Про це повідомляє прес-служба Львівського національного університету ім. І.Я. Франка.

Понад 350 провідних науковців і спеціалістів із нанотехнологій з України, Польщі, Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії, Австрії, Туреччини, Ірану взяли участь в обговоренні актуальних проблем розвитку нанотехнологій у різних країнах світу та перспектив застосування їхнього досвіду в Україні.

Від імені організаторів конференції зі вступним словом звернувся до присутніх директор Інституту фізики НАН України, віце-президент НАН України, координатор проекту Нанотвінінг, професор Леонід Яценко, який відзначив значне зростання чисельності учасників, які у важкий для України час усе ж відважилися на участь у науковому обговоренні, а відтак  представили всі регіони нашої держави, навіть ті, де зараз тривають бойові дії.

Професор Леонід Яценко наголосив на важливості залучення молоді до наукових досліджень у галузі нанотехнологій, зокрема зосередив увагу на ініціативі організації літніх шкіл, одна з яких відбулася нещодавно в м. Яремче. Координатор проекту висловив сподівання, що Нанотвінінг і надалі сприятиме інтеграції українських учених у європейське наукове й інноваційне середовище шляхом формування стратегічних альянсів із науково-дослідницькими інститутами та університетами на національному та міжнародному рівнях, що стимулюватиме розвиток нанотехнологій в Україні, активізувавши взаємодію творців інноваційних нанотехнологій із бізнес-структурами задля здійснення трансферу технологій і залучення інвестицій у наукову сферу.

З вітальним словом звернувся до учасників пленарного засідання Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Володимир Мельник: «Наш Університет відкритий до наукового пошуку, до українських та іноземних дослідників, яких завжди радо зустрічає. Своєю участю у конференції ви надаєте особливу моральну підтримку нашій державі, яка зараз переживає нелегкі часи. Попри те, що наука завжди була індиферентною до політики, у нинішній час просто неможливо стояти осторонь політичних процесів».

«Сучасною наукою є загальновизнано, що теоретична фізика є лідером серед наукових галузей, адже її дослідження нерідко знаходять застосування в суміжних дисциплінах. У Львівському університеті на розвитку природничих наук акцентовано особливу увагу, адже без природничих наук Університет не зміг би називатись класичним. У нас щороку відбувається низка наукових конференцій, симпозіумів, семінарів, зокрема й щорічний регіональний семінар, у яких беруть участь молоді науковці, аспіранти, магістри, засвідчуючи, що, при всі кон’юктурні моменти нашого суспільного розвитку, зацікавлення молоді наукою зростає», - зазначив Володимир Петрович.

Ректор наголосив, що «проведення ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Нанотехнології та наноматеріали» (NANO-2014) у Львівському національного університету імені Івана Франка вкотре демонструє прагнення Університету бути в комунікації з провідними вишами України та світу».

Про важливість партнерства у реалізації проекту Нанотвінінг і необхідність вільного обміну ідеями та думками щодо розвитку нанонауки йшлося у виступі професора Жанмаріо Мартра (Туринський університет, Італія).

Від імені Інституту фізики Тартуського університету (Тарту, Естонія) вітальне слово з нагоди початку роботи конференції виголосив доктор Леонід Долгов.

Експерт із нанотехнологій European Profiles SA (Греція), доктор Володимир Архангельський висловив переконання, що ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Нанотехнології та наноматеріали» (NANO-2014) сприятиме розвитку спільних міжнародних досліджень у сфері нанотехнологій і наноматеріалів, а також у галузях, що знаходяться на стику наукових напрямів.

Про І етап наукової зустрічі - ІІІ Міжнародну літню школу для молодих вчених «Нанотехнології: від фундаментальних досліджень до прикладних застосувань», що проходила  впродовж 23-26 серпня в м. Яремче, розповіла менеджер проекту Нанотвінінг, завідувач відділу трансферу технологій Інституту фізики НАН України Олена Фесенко. За словами Олени Мар’янівни, проведення таких літніх шкіл сприяє налагодженню діалогу молодих науковців зі всесвітньовідомими ученими з університетів і науково-дослідних інститутів.

Зазначимо, що конференція триватиме до 30 серпня 2014 року і буде сфокусована на найновіших досягненнях у нанонауці та нанотехнологіях і стимулюватиме плідні дискусії між науковцями та дослідниками з країн світу. Програма конференції передбачає проведення пленарних і секційних засідань, представлення та огляд стендових доповідей.

Учасники наукового заходу обговорять проблемні питання за такими тематичними напрямами: мікроскопія нанооб’єктів, нанокомпозити та наноматеріали, наноструктуровані поверхні, нанооптика та нанофотоніка, наноплазмоніка та підсилена коливальна спектроскопія, нанобіотехнології та нанохімтехнології.

IMG_5901 IMG_5922 IMG_5951

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: