Два тижні до виборів: кого підтримують українці?

Чи вже визначилися українці за кого голосуватимуть на виборах до Верховної ради України та який потенціал зростання рейтингу учасників політичних перегонів дослідила соціологічна агенція «Фама». Дослідження проводилося за методикою «Диференційованого вимірювання електоральних преференцій» з 1 по 12 жовтня.

Взяти участь у виборах мають намір 74,1% опитаних громадян України, ще 18,8% не мають такого наміру, решті важко відповісти. На Сході (28,0%) та Півдні (31,2%) України не мають наміру брати участь у виборах майже третина виборців, найменша частка таких на Півночі (7,7%) та Заході (12,0%) країни.

Визначилися щодо того, за кого проголосувати на виборах до Верховної ради України 38,3% опитаних, схиляються до вибору однієї партії 20,4%, вагаються між декількома партіями 15,5% і взагалі не знають за кого голосувати 25,8% респондентів. Найбільша частка тих, які остаточно визначилися за кого голосувати у Східній (42,9%) та Центральній (46,2%) частинах України. Також на Сході найменше (9,8%) тих, які вагаються між декількома партіями, а на Півдні найбільше (36,8%) тих, які взагалі не знають за кого голосувати.

Серед респондентів, які братимуть участь у виборах, або ще вагаються, та визначилися чи обирають між декількома політичними силами,за «Блок Петра Порошенка» планують проголосувати 33,4%, за «Народний фронт» - 12,2%, за «Громадянську позицію» – 9,9%, за ВО «Батьківщина» - 9,3%, за Радикальну партію Олега Ляшка – 8,4%, за Об'єднання «Самопоміч» – 8,1%, за партію «Сильна Україна»та ВО «Свобода» по 4,5%, за Опозиційний Блок – 3,7%, за Комуністичну партію України – 2,7%, за «Правий сектор» - 2,1%, за партію «Сила людей» – 0,8%.

 

Моделювання електорального вибору на момент опитування

(Рейтинг серед виборців, які братимуть участь у виборах, або ще вагаються, та визначилися чи обирають між декількома політичними силами)

Політична сила чи блок %
«Блок Петра Порошенка» 33,4%
«Народний фронт» 12,2%
«Громадянська позиція» 9,9%
Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» 9,3%
Радикальна партія Олега Ляшка 8,4%
Об'єднання «Самопоміч» 8,1%
Всеукраїнське об'єднання «Свобода» 4,5%
Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» 4,5%
Опозиційний Блок 3,7%
Комуністична партія України 2,7%
«Правий сектор» 2,1%
«Сила людей» 0,8%
Інша партія 0,5%

 

 

 

При моделюванні електорального вибору в момент опитування у регіонах України послідовність політичних сил виглядає наступним чином:

  • Захід:«Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», ВО «Батьківщина», Об'єднання «Самопоміч»,«Громадянська позиція», Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Свобода».
  • Північ:«Блок Петра Порошенка», «Народний фронт»,«Громадянська позиція»,Об'єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Свобода».
  • Схід:«Блок Петра Порошенка», Радикальна партія Олега Ляшка,ВО «Батьківщина»,«Народний фронт», Опозиційний Блок, «Громадянська позиція», партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна», Комуністична партія України.
  • Південь:«Блок Петра Порошенка», «Громадянська позиція», партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна», Опозиційний Блок, Комуністична партія України, Радикальна партія Олега Ляшка, «Народний фронт», ВО «Батьківщина».
  • Центр:«Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Громадянська позиція», Об'єднання «Самопоміч».

Найбільший потенціал зростання мають «Блок Петра Порошенка» (до 47,4%), «Народний фронт» (до 17,4%), «Громадянська позиція» (до 14%), ВО «Батьківщина» (до 13,2%), Радикальна партія Олега Ляшка (до 11,9%), Об’єднання «Самопоміч» (до 11,5%). Зростання рейтингу ВО «Свобода» є можливим до 6,5%, Партії «Сильна Україна» до 6,4%,Опозиційного блоку до 5,2%, Комуністичної партії України до 3,8%, «Правого сектору» до 3,0%, партії «Сила людей» до 1,1%.

 

Потенціал зростання рейтингу політичних партій, які балотуються до ВРУ

Політична сила чи блок %
«Блок Петра Порошенка» 47,4%
«Народний фронт» 17,4%
«Громадянська позиція» 14,0%
Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» 13,2%
Радикальна партія Олега Ляшка 11,9%
Об'єднання «Самопоміч» 11,5%
Всеукраїнське об'єднання «Свобода» 6,5%
Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» 6,4%
Опозиційний Блок 5,2%
Комуністична партія України 3,8%
«Правий сектор» 3,0%
«Сила людей» 1,1%

 

Найбільший потенціал зростання рейтингу у «Блоку Петра Порошенка» є на Заході та на Півночі України, «Народного фронту» - на Півночі та у Центральній частині України, у Радикальної партії Олега Ляшка - на Сході та Півночі України, у Об'єднання «Самопоміч» - на Півночі та у Центральній частині України, у «Громадянської позиції» - на Півночі та Півдні, у ВО «Батьківщина» - на Півночі, Заході та у Центральній частині України, у ВО «Свобода» - на Півночі та Заході України, у «Правого сектору» - на Півночі, Півдні та Заході України, у Опозиційного блоку – на Півдні та Сході України, у партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» - на Півдні та Сході України, у Комуністичної партії України – на Півдні України.

«Ядро рейтингу» (мається на увазі частка тих виборців, які цілком визначені у своєму виборі і не розглядають альтернатив)«Блоку Петра Порошенка» становить 17,9%, Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» – 3,3%, Радикальної партії Олега Ляшка- 3,0%, «Громадянської позиції» – 2,9%, Об’єднання «Самопоміч» - 2,5%, «Народного фронту» - 2,1%, Опозиційного блоку – 1,8%, Партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» – 1,7%, Всеукраїнського об'єднання «Свобода» – 1,3%, Комуністичної партії України – 0,9%, «Правого сектору» – 0,5%.

 

«Ядро рейтингу» політичних партій, які балотуються до ВРУ

Політична сила чи блок %
«Блок Петра Порошенка» 17,9%
Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» 3,3%
Радикальна партія Олега Ляшка 3,0%
«Громадянська позиція» 2,9%
Об'єднання «Самопоміч» 2,5%
«Народний фронт» 2,1%
Опозиційний Блок 1,8%
Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» 1,7%
Всеукраїнське об'єднання «Свобода» 1,3%
Комуністична партія України 0,9%
«Правий сектор» 0,5%
«Сила людей» 0,1%

 

Найбільше «Ядро рейтингу» (наведено у послідовності спадання) на Заході України у «Блоку Петра Порошенка», «Громадянської позиції» та Об'єднання «Самопоміч», на Півночі - у «Блоку Петра Порошенка», Об'єднання «Самопоміч», «Народного фронту» та «Громадянської позиції», на Сході - у «Блоку Петра Порошенка», Радикальної партії Олега Ляшка, ВО «Батьківщина», на Півдні – у «Блоку Петра Порошенка», партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна», Опозиційного Блоку, у Центрі - у «Блоку Петра Порошенка», ВО «Батьківщина», Радикальної партії Олега Ляшка, «Громадянської позиції».

Дані, наведені вище, засвідчують, що хоча до виборів залишилося лише два тижні, велика частка виборців не є однозначною у своєму виборі та обирає між декількома альтернативами. Саме від того, який вибір зробить ця категорія виборців, залежатиме рейтинговий розподіл політичних сил: чи зможуть вони розвинути свій потенціал рейтингу чи знизяться до «ядра рейтингу».

 

Довідка

Дослідження проводилось соціологічною агенцією «Фама», методом «face to face» інтерв’ю у жовтні 2014 року. Було опитано 2000 громадян України (окрім мешканців Донецької та Луганської областей, а також АР Крим), старших 18 років. Похибка репрезентативності вибірки з довірчою ймовірністю 0,954 не перевищує 2,2% для показників близьких до 50%, 1,8% - для показників близьких до 25% або 75%, 1,3% - для показників близьких до 10% або 90%, 0,9% - для показників близьких до 5% або 95%, 0,4% - для показників близьких до 1% або 99%.

Результати дослідження є репрезентативними по п’яти регіонах України: Захід (Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька області), Північ (Волинська, Рівненська, Житомирська. Київська області та місто Київ), Схід (Чернігівська, Сумська, Полтавська, Харківська області), Центр (Хмельницька, Вінницька, Кіровоградська, Дніпропетровська області), Південь (Одеська. Миколаївська, Херсонська, Запорізька області). Похибка репрезентативності вибірки по регіонах з довірчою ймовірністю 0,954 не перевищує 4,9% для показників близьких до 50%, 4,2% - для показників близьких до 25% або 75%, 2,9% - для показників близьких до 10% або 90%, 2,1% - для показників близьких до 5% або 95%, 1% - для показників близьких до 1% або 99%.

Дослідження проводилося із використанням методики «Диференційованого вимірювання електоральних преференцій», яка була розроблена соціологічною агенцією «Фама». Першу версію методики було апробовано під час виборчої кампанії у 2012 році і до цього часу методика підлягала тестуванню та доопрацюванню.

«Потенціал рейтингу» - максимальний розмір рейтингу партії чи кандидата, тобто частка виборців, які гіпотетично готовіголосувати за вказану політичну силу чи кандидата.

«Ядро рейтингу» - мінімальний розмір рейтингу партії чи кандидата, тобто частка виборців, які цілком визначені у своєму виборі і не розглядають альтернатив та голосуватимуть за вказану політичну силу чи кандидата. При відсутності будь-яких сильних негативних факторів щодо іміджу політичного суб’єкта, частка електорату на виборах не повинна бути значно меншою за розмір «ядра рейтингу».

Показник моделювання електорального вибору в момент опитування демонструє те, якими були б результати виборів, якщо б вони відбулися у час проведення дослідження і враховує думки лише тих респондентів, які з різним рівнем визначеності можуть обрати політичні сили чи кандидатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: