Хто запускає інформацію про "розхитування" Львова - той реально його і "розхитує", - Лопачак

Маркіян ЛОПАЧАК: «Нова влада повторює помилку старої і переводить стрілки з невдоволення людей на «Свободу», Кремль і демонічні сили…»
 
Неочікувані радикальні події у Вінниці — спокійному і патріархальному обласному центрі — неабияк здивували країну. Штурм облдержадміністрації, нові тітушки, затримання бунтівників, потерпілі. Так вінничани захищали голову обласної ради батьківщинця Сергія Свитка, якого висунули на цю посаду за майданних часів і якого мали намір усунути на закритій сесії облради. Намір цей приписують голові Вінницької облдержадміністрації пропрезидентському Анатолієві Олійнику. Обурені діями високопосадовця, вінничани в запалі озвучили на віче бажання звільнити Олійника, а натомість призначити — свободівця Олексія Фурмана. Очікувано чи ні, але все загострилося на «Свободі».

Саме цю політичну силу звинуватили, одні — в організації подій, інші — у виконанні волі «того, хто за плечима». Були в політологів і свої пояснення щодо причин і мотивів правоцентристської партії: мовляв, нагадують про себе електорату, хочуть повернутися у владу, намагаються відвернути увагу від початку розслідування діяльності їхніх колег у владі. Можливо тому, що «Свобода» географічно найбільше асоціюється зі Львовом, але містом Лева вперто почали повзти чутки (а дехто їх поширював просто через свій настрій): мовляв, на «розхитування човна» чекайте тут. Чому саме «Свобода» стала нині об’єктом такої пильної уваги і які в неї плани щодо рідного міста — у розмові з екс-народним депутатом, колишнім керівником найчисленнішої фракції у Львівській міськраді, «свободівцем»Маркіяном ЛОПАЧАКОМ.
   — Сергій Свитко був обраний головою Вінницької облради під час майданівських подій, активний громадський діяч, за яким не стоять ні бандити, ні бізнесмени. Рада почала відходити від старих методів роботи, це не сподобалося багатьом очільникам області, як теперішнім, так і колишнім. Напередодні в місті розійшлася інформація, що губернатор Олійник з в.о. мера Моргуновим хочуть зняти на закритій сесії Свитка і на його місце поставити когось зі старої номенклатури. Не «Свобода», не якась інша політична сила, а активісти вінницького Майдану самоорганізувалися, аби не допустити такого. Конфлікти почалися тоді, коли їх не пропустили на сесію обласної ради. Були допущені неприпустимі кроки — застосовані приватні охоронні структури, що їх пов’язують зі спікером Гройсманом, який раніше був мером Вінниці. Тобто ці політики намагалися втримати контроль над Вінницькою областю, маніпулюючи думкою вінничан і українців, таким чином допомагаючи здійснити певний реванш попередній владі. Після всього, що сталося, зрозуміло, потрібно було перекручувати ситуацію максимально на свою користь, звинуватити когось у якомусь сепаратизмі обранням «народного губернатора», тим самим дискредитувавши ініціативу вінничан.
 
— Політолог Андрій Золотарьов у коментарі «Газеті по-українськи» сказав, що протести у Вінниці зумовлені конфліктом голови ОДА та голови облради, за якого «вписалася» «Свобода». Тобто цей експерт відвів «Свободі» роль повноправного учасника. Натомість політичний аналітик Сергій Влащенко в інтерв’ю радіостанції «Голос столиці» заявив, що за цим стоїть людина впливова і з серйозними грошима, а «Свобода» могла бути і ні до чого, просто бути помічником місцевого князька або олігарха. Визнаєте себе повноправним учасником, виконавцем чи ким?
 
   — Виконавцем волі громади. Це була не свободівська акція, а віче всіх активних організацій, учасників Майдану. На ньому була проголосована вимога до Президента, аби він відкликав губернатора Олійника і за рекомендацією тих політичних сил, що були на Майдані рік тому і були на віче тоді, розглянув кандидатуру Фурмана на нового губернатора. Це не було обрання Фурмана «народним губернатором»! Це було звернення! Від всіх учасників віче. Він себе не проголошував. Але не усвідомлюючи наслідків, чи то бажаючи скандалів, чи з інших мотивів деякі вінницькі медіа подали це саме так: буцімто свободівця Фурмана вибрали народним губернатором, нібито «Свобода» здійснює переворот, що він сам себе проголосив. Складно після цього це спростувати. Я спілкувався не з одним учасником тих подій, вони сміються, наскільки інформацію подали викривлено. Якщо політологи вкотре намагаються нав’язати думку, що за цим хтось стоїть, що все не просто так. Може, варто замислитися, чи за ними хтось бува не стоїть? Те, що ми бачимо у деяких мас-медіа, просто дивує. Це звичайне відволікання уваги, стара маніпуляційна схема. Щоб не говорили про невдоволення людей, хай краще говорять про народного губернатора, переворот тощо. 
 
— Політолог Михайло Погребинський припускає, що таким чином ваша партія намагається повернутися до влади...
 
   — Політична партія «Свобода» — не одноденка, вона не засновувалася на якийсь політичний проект. Як і в інших справжніх політсил, у нас були злети і падіння. Звичайно, як і у всіх політсил, у нас є мета повернутися до влади. Але ж не методом переворотів, заснування Вінницької народної республіки тощо. Таке звинувачення — вирване з контексту. Там були не лише наші представники, а активні вінничани, незадоволені діями владної верхівки.
 
— Політтехнолог Тарас Березовець написав у себе на сторінці у «Фейсбуку»: «Судячи з моєї інформації, участь «Свободи» у вінницьких протестах зумовлена початком розслідування діяльності представників даної політичної сили у владі».
 
   — А чому тоді Вінниця? Краще йти пікетувати Міністерство екології чи Генпрокуратуру. Закиди, що ми скористалися моментом, теж безглузді. Ми діємо нон-стоп, у нас десятки акцій щодня, по всій Україні. А ця ситуація стосується виключно Вінницької області й не стосується конкретно нас.
 
— Прес-служба голови Вінницької облдержадміністрації Анатолія Олійника поширила заяву губернатора, що це рука Кремля. 
 
   — Ця ситуація виникла через дії Олійника і Моргунова. Це не лише наша думка, а й думка багатьох інших політиків. Проте вигідно одразу переводити стрілки. На нас, ще на когось, на якісь демонічні сили. Тим паче тепер, коли ми у стані війни з північним сусідом, тільки щось відбувається — всюди бачать руку Кремля. 
 
Паралельно з тим, що, звісно, треба захищати кордони країни, ще треба щось робити і всередині. Треба, щоб не було кумівства, кулуарних призначень, «підминання» під себе всіх гілок влади, треба чути громадян. Люди, які мають громадянську позицію, вони її висловлюють. І коли вони бачать що в них у регіоні, малій батьківщині Президента і спікера, кояться такі безчинства, вони виходять і вголос говорять про свою незгоду. Ми нині бачимо, що нинішня влада припускається тієї ж помилки, що й минула. Замість того, аби сприйняти людей, влада починає переводити стрілки, бо в нас не може ж бути просто так протестів і невдоволень!
 
— Опісля вінницьких подій у Львові почали повзти чутки, що їх повторення можливе у Львові, і повторюватиме їх тут усе та ж «Свобода». У популярній групі «Львівська політика» в соцмережі «Фейсбук» уже навіть організували опитування на тему: то хто ж «розхитуватиме» Львів? Серед варіантів відповідей поставили і прізвище «Колодій» — голова облради. Ваша думка?
 
   — Тим людям, які розпускають такі версії, я б рекомендував звертатися до лікарів. Хто запускає такі опитування — той реально і «розхитує» Львів, хоче він того чи ні. У нашому місті, окрім віртуальних груп у соцмережах, маємо більш-менш сконсолідоване суспільство, однорідне середовище, згуртованих громадян, об’єднаних спільною метою перемоги над зовнішнім ворогом. Для чого нам нині розхитувати ситуацію у рідному місті? 
 
Розмовляла Ірина ЮЗИК, газета Ратуша

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: