Ще два-три таких замахи і над Садовим почнуть просто сміятись, - Савельєв

Назва вулиці, на якій оселився мер Львова Андрій Садовий,починає ставати символічною. Адже саме на вулиці Стрілецькій у п’ятницю, 25 липня 2014 року, будинок бургомістра було обстріляно з гранатомета «Муха» вперше (знайшли тубус від РПГ-18). Той постріл не завдав помешканню значних руйнувань, лише пошкодив трохи піддашшя. Родини мера вдома не було — вона відпочивала на Закарпатті. СБУ тоді порушило кримінальну справу за статтею «теракт». І ось — знову в п’ятницю, 26 грудня, о 20:45 абсолютно подібний випадок. Невідомі з 75 метрів (саме там знайшли згодом тубус від РПГ-18 1991 року випуску) вистрілили з гранатомета «Муха» в стіну будинку родини Садових. Один з осколків пробив стіну і потрапив в електрощиток.  Вибухом вибило два склопакети у вікнах, три склопакети в дверях на першому поверсі й пошкодило ринву. Родини вдома (так і тягне написати «традиційно». — Авт.) не було, вона відпочивала на Буковелі, тобто, Богу дякувати, знову ніхто не потерпів.
   СБУ вже звично порушило кримінальну справу за статтею «теракт». Щоправда, під час другого замаху на будинок (дивне формулювання, але саме його доведеться застосувати) вибуховою хвилею ледь не перекинуло будку, в якій сиділи озброєні бійці батальйону спеціального призначення (колишній «Беркут»), яких сюди посадовили після першого замаху на будинок. Поки шоковані спецпризначенці у сутінках намагались з’ясувати, хто і звідки стріляв, — гранатометник зник у невідомому напрямку. В руках у слідчо-оперативної групи залишились лише записи з трьох камер відеоспостереження, що зафіксували сам процес стрілянини.
 
   Отже, спробуємо неупереджено проаналізувати головні версії нашумілої стрілянини. І в цьому, як не дивно, «Ратуші» допоможе сам Андрій Іванович Садовий, який устиг дати свою характеристику цим подіям на брифінгу, куди газету «Ратуша» традиційно не запросили.
 
   Версія перша. Політична. Садовий переконаний, що причиною гранатометного вогню аж ніяк не могла стати діяльність партії «Самопомочі» (пан Андрій всього лише № 50 у цій структурі) в парламенті. І з цим важко не погодитися. За короткий час партія аж ніяк не стала грозою олігархічних кланів, як обіцяла перед виборами, уславилась лише внутріпартійним скандалом із партією «Воля» і спільною з БЮТ та Радикальною партією Ляшка неуспішною спробою блокувати розширення повноважень РНБО. Таке самовизнання — у нерадикальності та недієвості партії «Самопоміч» у парламенті — робить честь нашому мерові, бо перед виборами і він, і його оточення ледь не вимагало надати їм точку опори для того, щоб вони перевернули світ. Та й, погодьтесь, навіщо воювати з олігархами, якщо ти сам — олігарх?
 
   Версія друга. Самопіар. Той, хто знає Андрія Івановича і його вміння навіть власну поразку перетворити на звитягу (Євро-2012 — яскравий приклад цього), до цієї версії схиляється насамперед. Інтернет просто наповнений версіями про те, що це «Коломойський і К0 таким чином ліплять образ майбутньому кандидатові в Президенти», «згадайте, як Садовий звичайний копняк божевільного з допомогою лизоблюдних ЗМІ видав за замах на себе!», «основна діяльність, на якій Садовий будує рейтинги, — це піар-діяльність, відеокартинка, та медіакомунікації, він уникає гострих та конфліктних господарських тем, господарка гине, а львів’яни в ньому починають активно розчаровуватись», «він залишився у мерії без шаманів та головних режисерів садопомічних сценок», «за такої печальної піар-картини завжди є вихід — штучно і вкотре підняти значення своєї політичної фігури, привернути увагу всіх-всіх, ну всіх без винятку, ЗМІ!», «сценарій гаратання по порожньому будинку — це сценарій для фанатичок-пенсіонерок і переляканих обивателів, які прагнуть спокою» тощо. Особисто автора у цій какофонії звинувачень міського голови Садового зацікавив один момент. «Питають мене слідчі — що ви думаєте з приводу нового обстрілу? А я їх — а що ви мені скажете з приводу попереднього? Це ж ви ведете слідство! Вже п’ять місяців. До речі, воно — під особистим контролем Президента і голови СБУ», — заявив очільник Львова.  Це і є той пасаж, де Садовий  кинув камінь у тих, хто завтра на виборах може стати його головним конкурентом. Тут прихильники Андрія Садового розглядають іще один варіант псевдозамаху — вибрики майбутніх конкурентів майбутнього кандидата у президенти Садового: адже ще два-три ТАКІ замахи, і над великим кормчим Львова почнуть просто… сміятися! Бо хто повірить у, скажімо, десятий замах на мера, якого з сім’єю вкотре не буде вдома! Не відкидаючи можливості піару Садового, хотів би заперечити термін «самопіар». Цілком ймовірна версія про те, що, мільярдери, які вклалися у політичний проект «партія «Самопоміч», тепер просто на власний розсуд ліплять образ мученика з майбутнього кандидата в президенти України, можливо, навіть не ставлячи багатодітного батька про це до відома: хто мовченний — той спасенний. А такий «самопіар» є вкрай небезпечний: можуть десь не спрацювати ланки зв’язку, і внаслідок ТОЧНОГО пострілу НЕВІДОМОГО піарити буде просто нікого.  
   
Версія третя. Кримінальна. Ліквідація мера за його відчайдушно сміливу позицію у боротьбі з розкраданням майна і коштів міста депутатами, частина з яких, за словами самого Садового, «перебувають під впливом кримінальних структур». Той, хто знає внутрішню кухню вирішення слизьких комерційних питань у Львівській міській раді, прочитавши ці слова, просто щиро засміється. Майно як розкрадали — так і розкрадають, Львів як руйнувався — так і руйнується, мер як про все це знав — так і прекрасно знає. На багато питань, на які закон і совість просто наказують мерові накласти вето, — він його не накладає. Очевидно, «обстоюючи інтереси міської громади»…
 
   Версія четверта. Бізнес-конфлікт. Трошки про технологію НП. Сам бургомістр запевнив присутніх на брифінгу, що, на його думку, стрілець найвірогідніше знав, що в будинку нікого нема. Знав він про це і першого разу. «Я людина публічна і ніде не ховаюсь. Той, хто стріляв, знав, що нікого в будинку нема. Снаряд пробив стіну наскрізь. Якби цілились та потрапили у вікно, руйнування були б значно більші. Жодної прямої погрози ані після першого разу, ані тепер не отримував. А тиснуть завжди. З різних сторін. По висхідній. Не жаліюсь. Такі часи», — написав Садовий на офіційній сторінці «Самопомочі». 
 
   Довідкова література періоду випуску цього гранатомета каже, що РПГ -18 використовують для знищення броньованої техніки противника, а також для ліквідації живої сили, яка сховалась у легких укріпленнях. Тобто, гатити з цієї смертоносної штуки в стіну просто нема сенсу, тим паче поцілити з 75 метрів у вікно чи двері для стрільця не було проблем. Таким чином, ми доходимо до основної версії, яка у середовищі силовиків є домінантна.  Все вказує на те, що метою стрільби з гранатомета в порожній будинок була не ліквідація мера і його сім’ї, не знищення споруди, а СЕРЙОЗНЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ. Тільки сам міський голова може знати, кому, коли і що він обіцяв, але не зробив і які саме домовленості порушив. Тільки він може достеменно розповісти слідству, які КОРУПЦІЙНІ схеми проходили повз нього і на які він свідомо чи неусвідомлено заплющив очі. Звичайно ж, не просто так — «такі часи»... Лише бургомістру відомі підкилимні угоди про низку приватизаційних і земельних питань, ціна яких — мільйони і десятки мільйонів. Розповісти про все це він слідству просто НЕ МОЖЕ, бо тоді засвітить партнерів, а головне — образ «сонцесяйного» і безгрішного буде остаточно знівельовано (а з ним заодно — і створену ним партію), і тому мер змушений сьогодні лише здогадуватись, із ким саме він не «порушив концесію».
 
   Кажуть, у світі «білих комірців» таких попереджень має бути три. Отже, меру є чого боятися, бо скоро знову п’ятниця…
 
Микола САВЕЛЬЄВ, газета Ратуша

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: