Автомобілісти під свят приїдуть у Київ на протест проти акцизів Яценюка

Українські автомобілісти збираються влаштувати протести під Верховною Радою, вимагаючи скасувати нові податкові збори, які торкнуться перш за все бідніші верстви населення.

Законом про зміни до податкового кодексу, який набрав чинності 01.01.2015р., передбачено введення акцизного податку на автобуси, автомобілі для перевезення вантажу та мотоцикли. Крім того введено акциз на переобладнання з вантажного транспорту на легковий. Також дещо збільшився акциз на легкові автомобілі, який був затверджений раніше.

Акциз на нові вантажні авто та ті, які використовувались до 5 років відносно помірний, а от на автомобілі віком від 5 до 8 років ставка у 40 разів більша. Що стосується вантажівок старше 8 років, то акциз для них буде 50-кратний.

Для прикладу: щоб ввезти в Україну новий Мерседес Спринтер з дизельним двигуном 2143 куб.см. вартість якого в Європі приблизно від 30 до 50 тис. євро в залежності від модифікації, акциз складатиме 21,5 євро. На автомобіль до 5 років з таким-же двигуном акциз складе 43 євро. А за аналогічний Мерседес, але 8-річний, вартість якого у 8 разів менша, акциз буде вже 1075 євро, тобто у 50 разів більший для нових авто, пише 5 канал.

З акцизом на легкові автомобілі ситуація подібна. Якщо взяти для прикладу бюджетний автомобіль з бензиновим двигуном  1400 куб.см., то акциз на новий складе 88,2 євро, на авто, що використовувалося до 5 років - податок буде 1913,8 євро, а на авто старше 5 років - вже 2465,4 євро.

Автомобілістів також обурює той факт, що українським законом податок нараховується не в національній валюті, а в євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: