Е-квиток у Львові: процес набирає обертів

Із 1 січня 2017 року у громадському транспорті міста Львова повинен запрацювати так званий єдиний електронний квиток. Простіше кажучи: з міського транспорту (включаючи маршрутки), за амбітним планом, про який говорять уже роками, зникне готівка. Водії виконуватимуть безпосередньо властиву їм функцію, а гроші збиратимуть електронні апарати, які можна буде поповнювати за принципом мобільного телефону.

Щодо реалізації цього проекту у місті є багато скепсису, який, проте, зводиться не до критики самої системи, а до методів її реалізації, зручності для пасажира та механізмів самого впровадження.

Нагадаємо, розмови на офіційному рівні про впровадження е-квитка у Львові почались у 2012 році. Тоді мер Львова заявив, що для впровадження системи у місті потрібно півроку, але часи змінились і розуміння питання також, тож конкурс оголосили аж 6 жовтня 2014 року

Відтак до Львова надійшло 11 пропозицій:

ТОВ "ІВА-Україна" (м. Київ)
ТОВ "Українська Платіжна Система" (торговельна марка "EasyPay")
Консорціум "Астек" (м. Київ)
"Gemicle Inc." (м. Вінниця)
Emoney Groop, BV (м. Прага)
ТОВ "МСТ Рівне" (від "MST Global" Корея)
ТОВ "Автор" (м. Київ)
AVISTA Ltd. (м. Варшава) Компанія групи Scheidt&Bachmann
ТОВ "СофтСерв – Муніципальні технології" (м. Львів)
ТОВ "Дата Стрим" ("АльфаПей", м. Харків)
Підприємство "Візор-21" (м. Луцьк).

Відкриття пропозицій відбулося 10 грудня 2014 року о 12 годині.

Шість із 11 компаній уже представили свої моделі співпраці із містом у рамках впровадження е-квитка. Ще п’ять компаній презентують свої пропозиції 21 січня 2015 року, після чого робоча група оголосить результати конкурсу та обере найкращі фінансові, юридичні та технічні рішення. Нагадаємо, у положенні про оголошення конкурсу зазначається, що рішення про результати приймається робочою групою до 1 лютого 2015 року та оприлюднюється протягом 10 робочих днів.

Читайте також: Усі вимоги міста до впровадження е-квитка у Львові

Експерти-депутати та члени робочої групи із впровадження електронного квитка, із якими поспілкувалось Дивись. Інфо, наголошують, що майже всі презентації компаній зводились по своїй суті до наміру продати обладнання іноземних виробників, причому, як правило, за рахунок міського бюджету, та покласти цей інвестиційний тягар на плечі мешканців Львова.

Нагадаємо, повне відео із презентацій компаній ви можете переглянути на каналі Дивись. Інфо.

Експерти також зазначають, що левова частина презентацій була сконцентрована виключно на характеристиках технічного обладнаннята не містили інформації стосовно правової та фінансової моделей проекту. Переважна більшість представників компаній наголошували, що ця інформація буде напрацьована пізніше в процесі роботи, чим члени робочої групи та присутні залишились не вельми задоволеними. Також думки сходяться на тому, що в учасників здебільшого відсутнє розуміння побудови системи дистрибуції проїзних квитків.

Якщо ж аналізувати глибше і детальніше, то вартує відзначити, що пропозицію концерну «Астек» у запропонованому механізмі концесії не може бути реалізовано, оскільки для цього потрібно проводити спеціальний концесійний конкурс, який станом на сьогодні не відбувається взагалі. Учасники робочої групи кажуть, що така правова модель завідомо не може бути здійснена.

Варто відзначити, що представник цієї компанії заявляв про впровадження е-квитка у Києві, проте у столиці досі не реалізований навіть єдиний паперовий квиток на транспорті.

ЗМІ уже розповідали про підводні течії впровадження е-квитка у столиці, хоча позиція мера Києва Віталія Кличка із цього питання інша: мовляв, будь-якому інвесторові у столиці раді.  Але водночас компанія «Альфа Пей Термінал», яка і виступила таким інвестором в Києві за півтора року так і не впровадила жодного рішення у столиці, хоча запитання є і до самого проведення кулуарного конкурсу. Саме тому, кажуть опитані експерти, говорити про реалізацію комплексного проекту у столиці  будь-яким із інвесторів – як мінімум неправда.

Також слід відзначити, що після впровадження СОП на швидкісному трамваї у Києві компанією «Кард сістемс» валовий дохід перевізника не змінився, хоча під час презентації було заявлено про те, що виручка за оплату проїзду зросла втричі. Співробітники КП «Київпассервіс» на листопад місяць мали 3-х місячну затримку у виплаті заробітної плати.

Виникають сумніви і в реалізації так званої «Карти львівянина» за прикладом «Карти киянина», оскільки компанія «Кард-сістемс» реалізувала виключно транспортний додаток для роботи зі своїми рідерами карток в метрополітені, а у КП «Київський метрополітен» компанія «Кард-сістемс» дійсно реалізувала проект автоматизації системи оплати ще у 2004 році, який був запущений у 2005 році. Натомість «вилизувався» проект ще сім років. За будь-яку зміну, доповнення, налаштування будь-якого елемента системи, «Кард сістемс» бере немаленьку плату. Система в Київському метрополітені не змінювалася вже років 5 та не відповідає ні сьогоднішнім, ні навіть вчорашнім тенденціям розвитку електроніки.

Натомість у представників приватних перевізників міста Львова виникають побоювання щодо реалізації пропозиції компанії із Луцька, хоча, як переконує джерело Дивись. Інфо у Львівській мерії, пропозиція викликала дуже позитивні відгуки на закритих нарадах у тоді ще першого заступника міського голови Львова Олега Синютки.

Нагадаємо, представник компанії із Луцька запропонував спочатку навести порядок у місті Львові із графіками руху маршруток, а тоді уже запроваджувати електронний квиток. Перевізники ж банально бояться, що впровадження таких ноу-хау із системою GPS знову банально вдарить по їх кишені. Хоча про те, чи варто цього боятися, можна сперечатись – адже у Львові на кошти ЄБРР під егідою ЛКП «Львівавтодор» вже створено центр керування дорожнім рухом, на якому відображається інформація з вуличних відеокамер та GPS-трекерів як з електротранспорту, так і з деяких маршруток. При цьому система дозволяє не тільки контролювати рух транспорту та попереджати про несанкціонований простій, а й в реальному часі коригувати графіки для забезпечення рівномірного інтервалу руху в разі збоїв. Навіщо «вигадувати велосипед» та впроваджувати ще раз те, що вже успішно працює – питання риторичне.

Джерело Дивись. Інфо у мерії також наголошує, що серед фіналістів, яких обере конкурсна комісія, буде компанія, яка пропонує впровадити спочатку електронний квиток у міському електротранспорті, а вже потім – у маршрутках.

Загалом же опитані сходяться на думці, що серед багатьох пропозицій не до кінця зрозумілий механізм технічної підтримки та обслуговування іноземного обладнання, а також готовність окремих претендентів до відкриття офісів у Львові.

Негативний приклад

Хоча мер Львова Андрій Садовий неодноразово наголошував, що негативів у впровадженні електронного квитка немає, проте історія із «Альфа Пей Термінал» у Києві – яскравий приклад такого негативного досвіду.

«Публічний аудит» неодноразово повідомляв, що умови впровадження електронного квитка в Києві є невигідними ані «Київському метрополітену», ані «Київпастрансу»

Чи не повториться подібна ситуація у Львові – побачимо уже невдовзі. Наразі залишається сподіватись, що робоча група обере комплексну пропозицію, яка передбачатиме чітко вибудуваний правовий механізм в рамках чинного фінансового законодавства, якісне обладнання вітчизняного виробника та розмаїття тарифів і способів оплати. Бо нова система має бути вигідна насамперед пасажирам, які мають право їхати з комфортом, не «пхаючись» у половинку передніх дверей та простоюючи на зупинках, поки водій маршрутки збере кошти за проїзд, та обирати собі безлімітний чи погодинний тариф, як в Європі – це вийде дешевше, ніж платити 3-5 разів за пересадки для проїзду на інший кінець Львова.

Святослав Товстига, ГО «За якісний транспорт»

Представники нашої громадської організації брали участь у презентаціях пропозицій впродовж трьох днів. Звісно, потрібно заслухати ще кілька пропозицій, але наша ГО у певній мірі погоджується із твердженням екс-першого заступника Львівського міського голови Олега Синютки про те, що певні висновки із презентацій уже зроблені.

Без сумніву, найбільш цікавим був третій день презентацій, де активісти побачили максимально повну юридичну основу для впровадження комплексного рішення. Для повноцінної реалізації рішення є певні юридично-правові колізії, тому питання правової основи в рамках є важливим задля уникнення непорозумінь вже у самому процесі впровадження системи. Модель, яку представив один із претендентів, повністю відповідає юридичним нормам і чинному українському законодавству.

Звісно, потрібно враховувати і специфіку міста Львова, тому цікавим для нас також є пропозиція щодо поетапного впровадження системи у Львові. Неформально кажуть, що саме таким шляхом місто і піде.

«За якісний транспорт» і надалі слідкуватиме за процесом впровадження цієї системи у Львові, але хочеться, щоб справді система таки запрацювала у нашому європейському місті. Це дало б нам реальний крок вперед. Також, без сумніву, ми зі своєї сторони, також будемо брати участь у інформаційно-розяснювальній роботі для мешканців нашого міста, бо працюємо спільно для пасажира.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: