Для затвердження обласного бюджету на 2015 рік є всі юридичні підстави, - Демків

Сьогодні є всі юридичні підстави на сесії Львівської облради 20 січня затвердити обласний бюджет на 2015 рік, який складено з урахуванням нових законодавчих змін. Цьому сприяє офіційне оприлюдення Закону України «Про державний бюджет на 2015 рік», а також відкоригованих Бюджетного і Податкового кодексів України, - про це зазначив директор департаменту фінансів Львівської облдержадміністрації Олег Демків під час публічного представлення проекту обласного бюджету на 2015 рік, повідомила прес-служба Львівської ОДА

Головний фінансист області розповів про ключові моменти бюджетної децентралізації на основі нової законодавчої бази. За його словами у проекті обласного бюджету скорочено кількість податків, зборів і платежів, що формують дохідну частину місцевих бюджетів.

«Основним джерелом наповнення обласного бюджету залишається податок на доходи фізичних осіб (492,5 млн. грн.), проте 25 відсотків коштів відтепер спрямовуватимуться у держбюджет. Попередньо цей податок повністю залишався у місцевих бюджетах. Натомість, починаючи з 2015 року, до обласного бюджету надходитиме 10 відсотків податку на прибуток підприємств, обсяг якого прогнозується в сумі 73,7 млн. грн. Для бюджетів базового рівня (селищ, сіл, міст) також введено податок на майно і надбавку до акцизного податку з роздрібного продажу», - зазначив О.Демків.

Директор департаменту фінансів звернув увагу, що цьогоріч в частині видатків медицина та освіта є галузевими пріоритетами, згідно з якими надаватимуться відповідні субвенції.

«У зв’язку з децентралізацією видаткових повноважень у 2015 році обласному бюджету передано 60 установ та організацій, зокрема 8 установ освіти, 2 – охорони здоров’я, 3 – фізичної культури і спорту, 26 ветлікарень і 21 ветлабораторій, які у 2014 році фінансувалися з держбюджету», - додав він.

Загалом, проект обласного бюджету на 2015 рік сформований у загальній сумі 6619,2 млн. грн., що на 3,4 % (219 млн. грн.) більше від виконання бюджету за минулий рік.

В проекті цьогорічного обласного бюджету передбачено ряд обласних програм, які за словами Олега Демківа, є невідкладними та потребують нагального фінансування. Серед них програма «Дороги Львівщини» - 100 млн.грн. (фінансування робіт з будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення), програми в галузі охорони здоров’я – 39 млн.грн., соціального захисту – 17 млн.грн., сфері інформаційного простору та громадянського суспільства – 7 млн.грн., а також енергозбереження в бюджетній сфері (установи обласного значення).

«Ми зберегли всі минулорічні програми соціального характеру, а також чималий ресурс заклали в резервному фонді обласного бюджету (близько 20 млн.грн.)», - резюмував О.Демків.

Детальніше із проектом обласного бюджету  можна ознайомитись за наступним посиланням: http://www.loda.gov.ua/upload/...zip.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: