Оприлюднено попередні результати розслідування трагедії під Волновахою (фото)

СБУ та ГПУ оприлюднили попередні результати розслідування теракту біля Волновахи

Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України

Проведеними процесуальними діями на місці артилерійського обстрілу 13 січня в районі блокпосту Збройних Сил України, розміщеного на відрізку шляху між м. Волноваха та смт. Бугас Донецької області, встановлено, що загальна кількість воронок, в які влучили снаряди, становить 88 одиниць. Про це повідомив генеральний прокурор України Віталій Ярема під час спільного брифінгу з головою Служби безпеки України Валентином Наливайченком про хід розслідування терористичного акту під Волновахою.

У результаті цього обстрілу постраждали пасажири автобусу "i-Van Tata A0718", які проходили паспортний контроль на в’їзд до території, підконтрольної "ДНР", з м. Волноваха, а також військовослужбовець батальйону патрульної служби міліції особливого призначення "Київ-2" МВС України.

"Внаслідок цього страшного теракту на місці загинуло 10 пасажирів вказаного автобусу. Ще 2 особи померли у Волноваській центральній районній лікарні від отриманих уражень металевими уламками снаряду. Серед них 7 жінок і 5 чоловіків – наймолодші 1990, 1988 років народження. 18 – отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості, на даний час вони проходять лікування", - сказав Віталій Ярема, додавши, що загальна кількість пасажирів становила 43-44 особи.

Як поінформував очільник Генпрокуратури, згідно висновку експерта воронки утворені в результаті потрапляння в них некерованих реактивних осколочно-фугасних снарядів М-21 ОФ (виріб 9 М22У), які було відстріляно не менше як з трьох реактивних систем залпового вогню БМ-21 "ГРАД" одночасно.

"За участі експертів на місці події визначено кут падіння зазначених снарядів, що відповідає дальності польоту реактивного снаряду 19000 метрів від даних воронок", - зазначив керівник відомства.

Також, за його словами, виміряно горизонтальний кут падіння траєкторії снарядів, та за даними показниками встановлено, що постріли снарядів, які вразили територію вказаного блокпосту ЗСУ, у тому числі пасажирського автобусу, були здійснені з району північно-східної околиці м. Докучаєвська Донецької області.

У ході досудового слідства визнано потерпілими всіх осіб, що постраждали в результаті зазначеного терористичного акту, призначено судово-медичні експертизи стосовно загиблих та постраждалих осіб, допитані в якості свідків військовослужбовці МВС, ДПС, а також особи, що переміщувались через вказаний блокпост під час події. Для встановлення об’єктивної істини призначені судово-вибухотехнічні, судово-хімічні, судово-криміналістичні, автотехнічні експертизи, експертизи металів та сплавів.

Як наголосив голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко,прямі накази ватажків терористичної організації "ДНР" своїм підлеглим – виконавцям здійснити обстріл саме мирних жителів: пенсіонерів і студентів з Донецька, які їздили за належними їм пенсіями і з метою відвідання членів своїх сімей, надавались свідомо для того, щоб залякати мирне населення.

"13 січня саме в тій місцевості знаходилось декілька пасажирських автобусів та інший транспорт з мирним населенням", - сказав він та уточнив, що терористична організація "ДНР" діє шляхом надання прямих наказів безпосереднім виконавцям, які застосовують найбільш небезпечну бойову артилерію, в тому числі завезену з території РФ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: