У зоні АТО нарощують роботу цивільно-військові місії ЗСУ

У звільнених містах на сході, які розташовані на лінії розмежування, роль і функції влади зараз виконують військові.

Про це сьогодні, 4 березня, під час прес-конференції-дискусії у Львівському прес-клубі на тему: «Цивільно-військові місії: формування їх, статус і вплив на стабілізацію ситуації в зоні АТО» повідомив заступник керівника Західного регіонального медіа-центру Міноборони України, підполковник Вадим Бакай.

- Війська пішли вперед, а цивільні люди залишилися. І залишилися зі своїми проблемами. Місцева влада повтікала або сховалася і не виконує своїх функцій. А звільнене місто має жити своїм життям.

Коли пройдуть вибори, з’являться голови райадміністрацій, селищних рад, районів, то військові люди відійдуть від цього. А поки що роботу цих людей виконують військові.  І комунікують з місцевою владою, яка залишилася, - каже він.

Як приклад Авдим Бакай згадує випадок, коли голова сільради звернувся до групи військово-цивільного співробітництва для того, щоби евакуювати дітей з Трьохізбенки.

- Діти жили тижнями у підвалах, без їжі, без води. І група військово-цивільного співробітництва знайшла віконце між тими обстрілами, щоби вивезти тих дітей і розмістити в школі-інтернаті, - каже підполковник Вадим Бакай.

За словами офіцера групи цивільно-військового співробітництва в зоні АТО, майора Владислава Назаркевича, в серпні минулого року міста Красногорівку та Мар`їнку звільнили від сепаратистів і терористів. Міста були цілком зруйновані – там не було ні газу, ні електрики, не працювали банкомати, не завозили гроші, не було питної води. Натомість були нерозірвані боєприпаси і були люди, озлоблені тим, що в їхніх містах йшли бойові дії та їхні будинки були зруйновані.

- Перед нами поставили завдання повернути їхню прихильність, пояснити, чому ми тут перебуваємо, і що ми будемо робити далі. Ми почали з того, що треба було відновити газо- та електропостачання. Чому звичайні електрики не могли цього робити? Вони боялись виїхати в поля, де розташовані ці пошкоджені лінії, тому що там могли стріляти, там було заміновано. Ми брали саперів, вони розміновували територію. Так і поверталася електроенергія, газ та водопостачання, - каже він.

За його словами, мер Красногорівки брав участь у незаконних збройних формування, то ж з приходом українських військ просто втік. Єдиним представником влади, яку вдалося знайти, була Олена Журавльова, яка  очолювала якийсь відділ в мерії. І вона взяла на себе відповідальність за життєзабезпечення міста.

А ось військовий експерт, представник ГО «Центр досліджень проблем регіонального міжнародного співробітництва» Віталій Юрчук вважає, що перед тим, як відновлювати інфраструктуру населених пунктів, уряд повинен чітко усвідомити, що ж буде далі.

- Через два тижні закінчується більшість термінів, визначених Мінськими угодами. І дай Бог, щоби ситуація далі змінилася на нашу користь. А може - й не на нашу користь.  Тому існує досить велика проблема: яку інфраструктуру відновлювати в першу чергу, і чи не буде вона зруйнована через місяць, - каже він.

Це побоювання опосередковано підтвердив і майор Владислав Назаркевич.

- Ми дуже сподівалися, що Красногорівка буде в тилу. Але, на жаль, вона так і залишилася  на лінії фронту. І тепер там знову все зруйновано, - каже він.

Джерело. Прес-клуб. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: