У неділю надзвичайники ліквідували загорання сухої трави на понад 7 гектарах

З встановленням сухої погоди пожежно-рятувальні підрозділи області все частіше залучаються до ліквідації пожеж в екосистемах: унаслідок необережного поводження з вогнем, звичайної необачності, горить суха рослинність та її залишки на відкритих територіях. Лише у неділю, 8-го березня, на території області зафіксовано двадцять чотири подібних випадки, вогнем було охоплено понад 7 га.

Як повідомив директор департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА Олексій Титаренко, загоряння сухої трави сталося у містах Львів та Новий Розділ, на територіях Жовківського, Бродівського, Буського, Золочівського, Кам’янка-Бузького, Мостиського, Миколаївського, Радехівського, Пустомитівського, Сколівського, Сокальського та Яворівського районів. До ліквідації цих пожеж залучено 24 пожежно-рятувальних підрозділів ГУ ДСНС у Львівській області у складі 97 осіб та 24 одиниць техніки.

Наголошуємо, що цього річ з початку пожежонебезпечного періоду працівники контролюючих органів до адміністративної відповідальності притягнули 9 осіб за порушення природоохоронного законодавства. На затриманих паліїв накладено штрафів на загальну суму 1530 гривень, повідомляє прес-служба ЛОДА.

У департаменті з питань цивільного захисту застерігають громадян від спалювання сухої рослинності. Наслідками таких дій можуть бути масштабні пожежі, а також загроза знищення житлових будівель та життю людей. Вогняна стихія поглинає на своєму шляху все живе. Гинуть рослини, комахи, молодняк звірів та птахів. Регулярні підпали зменшують біорізноманітність та порушують природну рівновагу. Знищується унікальна заповідна рослинність.

Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань. Часто до вогню потрапляє різне сміття, що істотно підсилює рівень забруднення повітря і збільшує шкоду для здоров’я.

Пам’ятайте, за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричинює до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

Шановні мешканці Львівщини!

Закликаємо Вас відмовитися від спалювання опалого листя, сухої трави, чагарників та інших рослинних залишків, не порушувати природоохоронного законодавства, запобігати виникненню пожеж в екосистемах! Бережіть природу, будьте господарями своєї рідної землі!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: