Для десятикласників Львова розпочався «Урок пам’яті»

Розпочався весняний сезон освітнього проекту «Урок пам’яті». Цього року альтернативний урок новітньої історії України для учнів 10-х класів загальноосвітніх закладів Львова відбуватиметься у березні та квітні. У кінотеатрах міста школярам покажуть другу частину нового документального фільму про Українську повстанську армію, першу частину якого вони переглянули восени, повідомила прес-служба ЛМР.

«Щоб школярі пригадали інформацію з першої частини фільму, перевірили свої знання з історії України цього періоду та навчилися чогось нового, перед трансляцією фільму ми проводимо історичну вікторину. За правильні відповіді вони отримують заохочувальні подарунки – записники і ручки, які нам подарувала для проекту компанія програмного забезпечення Soft Serve. Окрім цього, після перегляду фільму ми роздаємо усім пам’ятні листівки з переліком основних дат та історичних подій 1942–1954 років, зображених у фільмі», – розповіла координатор проекту «Урок пам’яті» Людмила Левченюк.

«Урок пам’яті» вже розпочався для учнів загальноосвітніх шкіл Галицького району. У першій проведеній вікторині з дванадцяти запитань правильні відповіді були отримані на одинадцять. Серед запитань є такі, які не лише вимагають єдиного варіанту відповіді, але й змушують мислити і відповідати розгорнуто.

Десятикласник Львівської лінгвістичної гімназії Остап Олійник вважає, що поглиблення знань та розуміння правдивої історії допомагають уникнути псевдопатріотизму, який зараз дуже поширений. На його думку, саме такі документальні фільми сприяють цьому, адже художні кінострічки на історичну тематику не дають об’єктивного розуміння, бо часто побудовані на пафосі із суб’єктивними думками творців, а не на історичній достовірності.

«Патріотизм має бути не тільки ззовні, але й всередині. Тому потрібно більше читати і осягати чогось українського, а не лише вдягатися у вишиванку, жовто-блакитний прапор і кричати, що я українець. Головне – бути українцем всередині. Той, хто знає історію, географію, українську мову, літературу – це ерудована людина, яка може дати відповіді на величезну кількість запитань. Вона є більш свідомою і організованою. У мене є друг. Ми багато говоримо про минуле, про суперечності в нашій історії, аналізуємо причини теперішньої ситуації. Під час наших розмов щотижня виникає нова тема для обговорення. Такі дискусії допомагають мені розвиватися», – зазначив десятикласник Львівської лінгвістичної гімназії Остап Олійник.

Графік проведення показів фільму «Хроніка Української повстанської армії 1942–1954. Частина друга» (березень-квітень).

Нагадаємо, «Урок пам’яті» у кінотеатрах Львова відбувається третій рік поспіль. Попередні роки учні переглядали документальні фільми «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941» та «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939», до створення яких долучився музей «Територія Терору». Реалізовують проект меморіальний музей «Територія Терору», спільно з управлінням освіти Львівської міської ради, за підтримки мережі кінотеатрів «Кінопалац», Центру творчості дітей та юнацтва Галичини «Погулянка» та Львівського кіноцентру (кінотеатру «Сокіл»).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: