Музей «Територія Терору» у виставці розповів про особистості восьми колишніх політв’язнів

У Першій Львівській Медіатеці відкрили виставку «Особистість vs. Тоталітаризм» від меморіального музею «Територія Терору». Світлини, біографії, документи та спогади – у такий спосіб показано життєві історії восьми галичан, які не зламались у протистоянні з тоталітарною системою. Усі охочі можуть переглянути виставку протягом місяця до 18 квітня, повідомила прес-служба ЛМР.

«Ідея виставки виникла з бажання розповісти про людей, яких в радянські часи називали «бандерівцями», і це кліше зберігається дотепер. Ми хотіли показати їх, насамперед, як цілісних особистостей. Адже вони змогли здобути хорошу освіту, були активними у різних сферах життя, побороли страх перед репресіями, не зрадили своїм поглядам та переконанням і продовжили розвиватися. У виставці важливе все – спогади, фото, документи. Нас цікавили теми, які відображають вплив основних факторів на формування особистості. Це спогади про особисте, освітнє, культурне, суспільно-політичне життя, підсилені візуальними матеріалами», – розповіла координатор проекту Людмила Левченюк.

За словами Тетяни Савчинської, під час роботи над виставкою можна було зрозуміти, наскільки важливу роль у вихованні людей 1920-х відігравало суспільство та церква: «Збираючи матеріали про дитинство та юність наших героїв, ми побачили гармонійний світ галицького села та міста. «Просвіта», різноманітні гуртки, фестини для молоді… Завдяки національному та культурному вихованню в сім’ї та суспільстві, ці люди ще в юності змогли вибудувати таку систему цінностей та сформувати настільки тверду життєву позицію, які згодом давали їм сили витримати нелюдські умови та випробування».

На відкриття прийшли Степан Горечий, Віра Крокіс, Текля Тихан, Ірина Шуль, дружина Любомира Полюги – Дарія. Майже усім з них – понад 90. Вони були заарештовані двадцятилітніми і засуджені до багатьох років ув’язнення за зв’язки з ОУН та УПА. Під час зустрічі колишні політв’язні розповіли присутнім про форми опору, які допомагали їм залишатися собою навіть у тюрмах і виправно-трудових таборах.

«Це був чудовий душевний вечір у колі людей, що зробили, здавалось, неможливе – вижили в жорстоких, нелюдських умовах і зберегли світлими свої душі. Ці літні жінки та чоловіки і в своєму поважному віці випромінюють багато оптимізму і позитивної енергетики! Така стійкість духу захоплює, вражає, надає сил та рішучості до сьогоднішньої боротьби за нашу незалежність», – поділилася враженнями після відкриття Ірина Рабець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: