У Дрогобичі знизили вартість проїзду у маршрутках на 50 копійок

У четвер, 19 березня, відбулося засідання виконкому. Оскільки на розгляд виконкому виносилися питання оптимізації у сферах охорони здоров’я, освіти та медицини, то було заслухано керівників та представників, однак прийняття рішень перенесли на квітень, оскільки відбуваються законодавчі зміни у державі.

З доповіді А. Шевкенича — начальника відділу охорони здоров’я, нинішня ситуація є критичною, оскільки обмеження коштів призводить до вимушеного скорочення ліжкового фонду та частини допоміжного персоналу, унеможливлення видачі безкоштовних медикаментів.

Також посадовець наголосив, що оптимізації не уникнути онкологічному шкіровенерологічному диспансерам та Стебницькій лікарні.

Піднімалося й питання повернення коштів з бюджету району за пролікованих його жителів, адже за останні період накопичилася чимала сума заборгованості.

Т. Метик наголосив, що Дрогобич — недійна корова і ситуація в медицині з заборгованістю району місту нагадує ситуацію з Дрогобицьким водоканалом, який терпить через несплату за спожиті послуги Трускавцем.

Щодо освіти, то аналізуючи показники, доводиться приймати радикальні дії з метою оптимізації коштів. Відтак, через малу наповнюваність учнів, планується оптимізація шкіл № 3, 8 та 18. З наступного навчального року, відділом освіти планується відкриття перших, п’ятих та десятих класів за умови наповнюваності від двадцяти учнів.

Щодо дитячих садочків, то дітей, які залишаються після третьої години, будуть зводити в одну групу, оскільки спостереження показали, що більшість батьків забирає дітей до 15:00 год., це дасть можливість зекономити на фонді заробітної плати.

Вирішується питання щодо методичних кабінетів, адже вони теж є тягарем для бюджету. Вивільнене майно під час оптимізації шкіл, відповідно до закону, не продаватимуть, можлива здача в оренду.
Начальник відділу культури і мистецтв О. Яводчак поінформував, що скорочення колективу уже відбулося. Можливий варіант здачі в оренду приміщень, які є на балансі відділу.

Одним із питань, які були у порядку денному стояло питання оцінки роботи директора туристичного комплексу «Дрогобич», яке є комунальним підприємством.

Присутні працівники колишні і теперішні влаштували скандал під час обговорень. Заслухавши усі сторони, проаналізувавши діяльність підприємства за останні період, яка має збиткову тенденцію, було прийнято рішення створити комісію для детальної перевірки роботи як підприємства, так і самого директора, а на наступне засідання винести це питання повторно.

На попередньому засіданні виконкому, при прийнятті рішення щодо підняття тарифу на громадські перевезення з 2,00 грн. до 3,00 грн., було обумовлено, що виконком перегляне тариф на 0,50 грн. за умови коливання ціни на пальне в межах 10%. Станом на 19 березня, ціна на пальне знизилася на 20%. Відповідно секретар міської ради Т. Метик і члени виконкому виконали свою обіцянку перед жителями міста — переглянули тариф на перевезення і встановили його у розмірі 2,50 грн. Тариф вступає в дію з 23 березня.

Однак перевізники були готові до такого рішення виконкому і після оголошення рішення вручили Т. Метику листи, де вказано, що при дії встановленого тарифу, МПП «Західтранс» припиняє обслуговувати маршрут №5 «вул. Д. Нечая (Нова Волоща) — пл. Злуки (залізничний вокзал)», МПП «Транспортник» припиняє обслуговувати маршрути, які є дотовані підприємством: №1 «вул. П. Орлика (Синагога) — вул. Тураша (Долотний завод)», №6 «вул. Війтівська гора — вул. І. Франка», №8 «УТЦ «Матадор» — вул. Гайдамацька (гуртівня «Пляц»)», №9 «вул. Горішня брама (дачі) — вул. І. Франка (парк С. Бандери)».

Перевізники наголошують, що при нинішній ситуації на ціну пасажирських перевезень впливає низка інших факторів, в т.ч. запчастини на які ціни не знизилися, окрім ціни на пальне. Тому прийняття такого рішення є поспішне.

Виходячи з ситуації та прийнятого рішення, можна зробити висновки, що виконом і секретар міської ради дотримали слова перед громадою, однак можна й поставитися з розумінням до позиції перевізників. Таким чином прогнозується транспортний колапс у місті. Наступне слово має сказати громада: або ж варто повернути тариф до 3,00 гривень і не зривати графіків пасажирських перевезень, або ж прийдеться вдаватися до суттєвих змін у графіках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: