У Львові зменшують стигму та дискримінацію, пов’язану з ВІЛ

Впродовж останніх семи місяців ЛОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» реалізовує проект RESPECT «Зменшення стигми та дискримінації, пов'язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах на території м. Львова», повідомила прес-служба ЛМР.

Команда проекту сформована таким чином, щоб охопити всі можливі аспекти роботи з ВІЛ-позитивними клієнтами та групами найвищого ризику, а саме: чотири пари тренерів, які проводять тренінги «Формування толерантного ставлення до ЛЖВ та представників ГНР серед медичних працівників», юрист, який забезпечує консультування в сфері порушення прав ВІЛ-позитивних клієнтів, соціальний працівник і, щонайважливіше, психолог, який допомагає клієнтам прийняти себе з ВІЛ-статусом.

«ВІЛ-позитивні особи та представники ГНР при розкритті статусу як у медичних закладах, так і серед близького оточення, часто переживають сильні негативні емоції у вигляді сорому, почуття провини, страху бути стигматизованим, депресивні настрої та боязнь бути відвертим і довіритись іншим людям.

Власне, особи, які нещодавно дізналися про свій ВІЛ-позитивний статус і переживають симптоми кризової реакції (шок, заперечення, гнів, депресію тощо), відчувають найбільшу потребу в психологічній та інформаційній підтримці. Їм важко конструктивно взаємодіяти з медичними працівниками та бути відвертими з ними щодо діагнозу. Саме допомога у прийнятті ВІЛ-статусу та формуванні навичок ефективної міжособистісної взаємодії з лікарем – один з основних аспектів роботи. Через «рольові ігри», дискусії, метод «гарячого стільця», роботу над емоційними переживаннями, арт-терапевтичні методи, релаксацію та самоаналіз з використанням щоденника особистих записів тощо, клієнт набуває необхідних навичок для подолання та усвідомлення психоемоційних бар’єрів, які заважають йому реалізовувати себе в житті та отримувати якісні послуги у медичних закладах без страху та упереджень. Подолати стигму та дискримінацію ВІЛ-позитивних людей та ГНР можна лише спільними зусиллями!», - ділиться досвідом роботи психолог проекту Марія Ільїнова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: