Журналістам покажуть новознайдений архів Служби безпеки ОУН (фото)

66 років тому повстанський архівіст впорядкував та закопав на Тернопільщині документи Служби безпеки ОУН. Їх передали до Архіву Центру досліджень визвольного руху. Журналістів запрошують ознайомитись з неймовірною знахідкою.

24 березня, вівторок

12.00

Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького»

вул. Бандери, 1 (вхід з вул. Брюллова)

Бідон з документами випадково виявили 17 березня в Козівському районі на Тернопільщині. Як розповідає керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач, це документи Служби безпеки ОУН — некрологи, протоколи допитів, вишкільні матеріали, інформаційні листівки тощо, більшість з яких 1945-1949 років.

«Тут є відомості про більше 100 осіб, загиблих повстанців. Загалом документи дуже гарно збереглися, що рідко буває в таких випадках. Вони посортовані, пронумеровані, акуратно складені, очевидно ними займався якийсь повстанський архівіст. Газети, в які загортали пачки з документами, датуються осінню 1949 року, тому швидше за все саме в цей період і закопали в землю бідон з архівом», — розповідає Андрій Усач.

Зараз документи опрацьовують архівісти та реставратори, згодом їх відсканують, опишуть та викладуть у вільний доступ в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.

Учасники заходу:

  • Руслан Забілий — директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького»;
  • Андрій Усач — керівник архіву Центру досліджень визвольного руху.

У квітні минулого року була схожа знахідка у Бережанському районі на Тернопільщині. Тоді відкопали бідон з близько тисячею документів Служби безпеки ОУН, найважливішими з яких були некрологи повстанців. Ці документи відновлють в реставраційній лабораторії ЦДВР та Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».

 photo_1 photo_2 photo_3

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: