Львівщина відзначить 100-річчя перемоги Січових Стрільців у бою на Маківці

У 2015 році минає 100 років з часу перемоги Українських Січових Стрільців над Російською імперською армією на горі Маківка, повідомила прес-служба ЛОДА.

З нагоди відзначення пам’ятної дати у Сколівському районі проведено відповідні підготовчі роботи. Зокрема виконано реставрацію Меморіального цвинтаря (пантеону) на г. Маківка, де завершено заміну хрестів та упорядковано територію, ведуться роботи із ремонту під’їзних шляхів на гору.

Про це йшлося під час засідання Організаційного комітету з підготовки та відзначення 100-річчя перемоги Українських Січових Стрільців на горі Маківка, яке відбулося 24 березня 2015 року за участі заступника голови облдержадміністрації Юрія Підлісного.

В межах святкування також заплановано проведення 3 травня цього року урочистостей у Сколівському районі. Зокрема, масове сходження на гору Маківку, проведення театралізованого військово-історичного дійства, патріотичний табір «Злет на гору Маківка» тощо. Окрім того низка культурно-мистецьких та національно-патріотичних заходів відбуватимуться у Львівській області протягом усього року.

За пропозицією голови ОДА Олега Синютки, Оргкомітет вирішив звернутися до Президента України проханням видати відповідний Указ з відзначення 100-річчя перемоги Українських Січових Стрільців на горі Маківка.

Довідково:

Бої за гору Маківку проходили під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ.

Від грудня 1914 р. Українські Січові Стрільці виконували розвідницьку службу в Карпатських Бескидах.

Найзапекліша боротьба за гору Маківку тривала з 29 квітня до 4 травня 1915 року. Австрійські частини відступали під натиском російських військ, які зайняли половину гори. Українські Січові Стрільці вистояли під натиском російських військ та зуміли втримати позиції.

У 1920-х роках члени Української Військової Організації, а згодом ОУН започаткували встановлення хрестів полеглим за волю України поблизу центральної вершини Маківки.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: