Основні перешкоди децентралізації – нефаховість і непрофесійність, - Синютка на Форумі місцевого самоврядування (фото)

Говорячи про децентралізацію, слід уявляти реальних людей в населених пунктах, зрозуміти не лише їх реальні проблеми і можливості, а й здатність до управління та керівництва. В цьому напрямку основними перешкодами є нефаховість і непрофесійність. Тому наше завдання – підготувати представників місцевих громад до відповідальності та реалізації нових повноважень.

Таку думку висловив голова Львівської ОДА Олег Синютка сьогодні, 26 березня, під час ІІІ Всеукраїнського Форуму місцевого самоврядування, що розпочався у Львові.

Керівник області також зазначив, що громади ще не до кінця розуміють усі можливості та перспективи передачі владних повноважень на місця. «Відвідавши всі райони та поспілкувавшись з місцевими жителями, багато на що довелось дивитись по-іншому. Адже у більшості людей залишився пострадянський спосіб мислення, які звикли жити гаслами та постійно за щось боротись. Нині ж популяним гаслом є «децентралізація всіх врятує». Сьогодні ні з чим не треба боротись, адже система державного управління показала свою неефективність. Слід дивитись на реалії, які є, і рухатись вперед», - зазначив Олег Синютка.

Вирішальним у реформі децентралізації цей рік також назвав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода. Він розповів про основні ризики на шляху її реалізації. Зокрема, заступник міністра звернув увагу, що сьогодні можна говорити лише про часткову децентралізацію, адже для її цілісного впровадження необхідно внести зміни до Конституції України. «Ми не можемо передавати повноваження громадам, які не готові і не мають можливості їх виконувати. На цьому етапі ми закликаємо їх до об’єднання та поетапного впровадження реформи», - сказав він.

Зазначимо, що ІІІ Всеукраїнський Форум місцевого самоврядування триватиме два дні, 26-27 березня, у готелі «Дністер». Цей захід є платформою для обміну досвідом та обговорення актуальних проблем та перспектив у сфері місцевого самоврядування, підвищення ролі органів місцевого самоврядування у забезпеченні розвитку держави. У дводенній дискусії братимуть участь фахівці з усієї України, а також міжнародні експерти.

Загалом на форумі розглядатимуть наступні питання: реформування місцевого самоврядування та децентралізація; податкова реформа та бюджетна децентралізація в Україні; муніципальна консолідація в Україні та інших європейських державах; реформа виборчого законодавства про місцеві вибори в Україні; місцевий розвиток в контексті муніципальної консолідації; АТО: нові завдання для соціальної політики муніципалітетів; безпека міст: реформа міліції та співпраця з громадою; електронне врядування та розвиток інформаційних технологій; децентралізація освіти в Україні; належне врядування та якість життя мешканців.

За підсумками учасники сформують резолюцію та скерують до центральних органів законодавчої та виконавчої влади України.

DSC_5368 DSC_1919 DSC_1907

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: