Поляки продовжують наполягати на перенесенні картин Альтаммонте у Жовкву

Картини Альтамонте «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами», які нині експонуються в Олеському та Золочівському замках, ніяк не залишать в спокої: їх все ще хочуть перенести в костел Св. Лаврентія в Жовкві. Про це в коментарі Дивись.Інфо повідомила директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького Лариса Возницька.

«У Міністерстві далі притримуються думки про те, що ці полотна треба перевезти в костел», – зазначила вона. Водночас Лариса Возницька зауважила, що це питання піднімає не так наше Міністерство культури, як польська сторона. «Наше Міністерство просто змушене на це реагувати», – констатувала директор Львівської картинної галереї.

Також вона зазначила, що у храмі, фактично, хочуть зробити пантеон слави королівського польського війська.

«Наполягаємо на тому, що полотна треба залишити і ні в якому разі не можна переносити в діючий костел», – наголосила Лариса Возницька.

«Ми рекомендували розмістити в храмі копії цих картин», – зазначила  директор Львівської галереї мистецтв. І додала, що картини Альтамонте можуть розміщуватися в костелі лише за умови, що із діючої культової споруди його перетворять у музей.

«Ці твори, фактично, набули світового значення, а не релігійного. Там нема релігійного сюжету, на полотнищах зображена битва між турками і військом, куди входили поляки, українці, русини…», – пояснила Лариса Возницька. Відтак наголосила на тому, що не доцільно показувати в діючому храмі картини, де ріжуть мусульман.

«У Золочівсьому та Олеському замках є стабільний режим вологості та температури, в храмі цього звісно не буде, адже люди можуть приходитимуть на службу в намоклому від дощу одязі, а ця вологість негативно впливатиме на стан картин», – розповіла директор Львівської галереї мистецтв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: