Повноцінне електронне врядування в Україні можна очікувати через 3-4 роки, - з форуму у Львові (відео)

Сьогодні, 27 березня, в рамках ІІІ Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування відбулась панельна дискусія про стан електронного врядування в Україні. Про це повідомив кореспондент Дивись.Інфо.

Під час дискусійної панелі радник міністра економічного розвитку і торгівлі Яніка Мерило розповіла, що зараз, аби наша країна перейшла на повноцінне е-врядування потрібно 3-4 роки.

«З кожним днем з’являються нові можливості і розвиваються технології. Наприклад в Естонії все спілкування з громадськістю, бізнесом і державою можна ввести в електронному вигляді, і з кожним днем створюють нові підходи. В Україні ж, якщо є реальна політична воля і бажання, щоб діяти ефективно, багато що може бути запущене досить швидко. Я думаю, що близько 25-30 відділів адміністративних послуг від держави - для громадян і бізнесу буде переведений онлайн протягом 3-4 років», - розповіла Яніка Мерило.

Додамо, що концепція розвитку електронного врядування в Україні стали стратегічними документами на шляху до формування електронної демократії, адже вони визначають мету, основні завдання, пріоритети, етапи побудови електронного урядування в Україні, а також очікувані наслідки від його впровадження.

Різними органами влади вже створено такі прототипи базових елементів е-врядування як: електронне міністерство (Головне управління державної служби), електронне місто Одеса, на прикладі якого потрібно реалізувати інші проекти в тому числі і міста Львова. В підсумку ми отримаємо відповідний досвід в цій сфері, який необхідно поширити на інші органи влади.

Продовжив дискусію Едуард Рахімкулов, представивши програму електронного парламенту «USAID РАДА», основною метою якої є поінформувати про наявні можливості громадського контролю і впливу на Верховну Раду України

«Одним з основних завдань програми «USAID РАДА», є сприяння поширенню ініціатив громадянської освіти і моніторингу за діяльністю, як Верховної Ради України так і народних депутатів України з метою покращення їх підзвітності виборцям. Тому в рамках реалізації програми заплановано ще багато ініціатив, спрямованих на вирішення цієї проблеми», - розповів Едуард Рахімкулов.

За словами самих учасників дискусії, в Україні ж зараз залишається невирішеною проблема базових елементів інтеграції е-врядування в єдину систему, координації дій виконавців, перевірки відповідності цих елементів на типовість рішень для подальшого рекомендування органам влади. Організація міжвідомчої та міжрегіональної електронної взаємодії потребує комплексних масштабних рішень, підтриманих відповідними ресурсами.

Наразі визначені конкретні терміни деяких елементів впровадження е-врядування в Україні, наприклад, електронного документообігу з використанням електронного цифрового підпису (ЕДО з ЕЦП), але ніхто не міг передбачити подій в Україні за останні декілька років, тому їх проявлення в Україні і сьогодні розглядаються дуже повільно.

Довідка:

Е-врядування — це технологія організації державної влади за допомогою систем локальних інформаційних мереж та сегментів глобальної інформаційної мережі, яка забезпечує функціонування певних органів в режимі реального часу та робить максимально простим і доступним щоденне спілкування громадянина з органами влади.

Е-врядування передбачає: будь-яка особа через інформаційно-комунікативні технології може звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування для отримання необхідної інформації, і головне для отримання адміністративних послуг

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: