У Львові відбудеться відкриття виставки "Десять днів у липні"

«Десять днів у липні»

На відкриття виставки із такою назвою запрошуємо 24 квітня о 16 год. у виставковий зал ЛНГМ ім. Б. Г. Возницького у Львові на вул. Стефаника, 3. Виставка представляє твори, що появилися в результаті міжнародного живописного пленеру «Ідеальність задуму - відкритий простір мистецтва», котрий влітку 2014 р. проводив Музей «Жовківський замок» Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького, повідомили організатори.

На виставці представлено роботи:

Володимира Богуславського, Людмили Богуславської (Львів, Україна), Вітольда Закжевського (Познань, Польша), Малгожати Каплан (Варшава, Польша), Олега Любківського (Чернівці, Україна), Олександра Лисенка (Харків, Україна), Терези П’єтрас (Гура Кальварія, Польша) Лесі Рось, Олександра Рось (Львів, Україна), Олександра Шеховцова (Харків, Україна)

Пленер мав на меті: формування музейної збірки сучасного мистецтва, створення нової презентації Жовкви у візуальному мистецтві, інтерпретацію візуального образу міста художниками різних стильових напрямків, популяризацію історичної, архітектурної, культурної спадщини Жовкви, створення атмосфери для повернення місту genius loci - духу місця.

Художникам було запропоновано дослідити і творчо переосмислити емоції які викликає сучасна Жовква та відповісти на питання:

  • Що переживає, що відчуває творча людина, перебуваючи наодинці із містом, котре не раз описували і зображали в минулому?
  • Як відбувається суспільна комунікація в історичному просторі міста-музею?
  • Чи архітектурна спадщина Жовкви є цінністю, чи тягарем для сучасних міщан?

Софія Каськун, автор ідеї, куратор проекту: «Говорячи про ідеальність задуму, маємо на думці не лише архітектурну субстанцію Жовкви, створену на початку 17 століття на західних землях України на взірець італійських "ідеальних міст", а перш за все демократичні засади, західну традицію, які лягли в основу концепції міста. Мова іде про місто для людини, як творіння Божого. Місто мусило бути красивим і функціональним.

Сьогодні Жовква провінційне, позбавлене GENIUS LOCI місто споживачів. Культурний простір несміливо викреслюється із постсовкової сірості, набираючи щораз яскравішого виразу тожсамості. Художник як антена, котра приймає сигнали невидимі обивателеві - художник бачить не лише красу форми, кольору, але й красу суті - нашарування часу, трагедію руйнації, смерть і народження нового. Простір відкритий для мистецтва, відкритий для спілкування без умовностей і без кордонів свідомості. Відкритий простір мистецтва - без часових і умовних рамок.»

Мирослава Скіра, модератор проекту: «Десять днів заглядати за мури, виходити на горби, шукати і пильно вдивлятися, щоб вловити чи застати зненацька genius loci – дух ідеального міста, котрий вже давно бавиться в хованки з його мешканцями, зобразити і запрезентувати - важлива місія і виклик для правдивого митця.»

Андрій Симоненко, фотограф проекту: «Надзвичайно вдячний що міг бути поруч, фотографувати і спостерігати за робою цих талановитих людей. Кожен з них по новому відкрив своїми фарбами нам те що було таке звичне та буденне.»

Виставка потриває до середини травня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: