Для ЮНЕСКО підготували документи про створення українсько-польського резервату "Розточчя"

У місті Звежинець (Республіка Польща) минулого тижня презентували матеріали про створення українсько-польського міжнародного резервату "Розточчя".

"Найближчим часом документи передадуть на вивчення комісії МАБ ЮНЕСКО, та, сподіваємося, до кінця року міжнародний українсько-польський резерват біосфери "Розточчя" включать до світової мережі біосферних резерватів. А їх у 117-ти країнах світу є 631", - розповів директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Олексій Балицький, повідомила Дивись Інфо прес-служба ЛОДА.

Документи протягом 2014 року готували провідні науковці і представники природоохоронних установ, органів виконавчої влади України та Польщі. Матеріли містять детальну інформацію про флору та фауну Розточчя, методи і способи збереження біорізноманіття, перспективу розвитку регіону.

"Створення спільного міжнародного українсько-польського резервату під егідою ЮНЕСКО дозволить налагодити транскордонну співпрацю для впровадження спільних заходів задля збереження навколишнього середовища у міжнародному масштабі, розвитку місцевих громад, відродження традиційних ремесел, народних промислів, збереження історико-культурної спадщини, розвитку екотуризму  і культурного спілкування населення. Також проект залучатиме кошти міжнародних організацій і ґранти під реалізацію різноманітних природоохоронних заходів", - підсумував Олексій Балицький.

З українського боку участь у презентації взяли заступник голови Львівської ОДА Юрій Підлісний, директор департаменту екології та природних ресурсів Олексій Балицький, керівники природоохоронних установ, науковці. Польщу представляли держсекретар охорони природи Республіки Польща Пьотр Отавський, керівництво Люблінського Воєводства та науковці університету Марії Кюрі-Склодовської.

Довідка

Ідею створити міжнародний українсько-польський резерват «Розточчя» науковці України та Польщі неодноразово висували з кінця 1990-х років.

Для створення міжнародного українсько-польського резервату під егідою ЮНЕСКО необхідно було створити окремі біосферні резервати  на території обох країн, а тоді їх об’єднати.

8 жовтня 2004 року у Львові підписали Меморандум про співпрацю між Львівською обласною державною адміністрацією та Воєводою Люблінським і Воєводою Підкарпатським (Республіка Польща). У документі сторони зобов’язалися вживати заходів для створення двостороннього українсько-польського резервату біосфери "Розточчя".

29 червня 2011 року у Дрездені комісія МАБ ЮНЕСКО видала сертифікат щодо включення до світової мережі біосферних резерватів української частини біосферного резервату "Розточчя" площею понад 74 тисячі гектарів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: