Як святкували на Маківці (фоторепортаж, відео)

Особовий склад Академії сухопутних військ взяв участь у заходах з нагоди 100-річчя перемоги Українських січових стрільців на горі Маківка.

3 травня тисячі людей піднялись на гору Маківка, що у Сколівському районі Львівської області, щоб вшанувати перемогу українських січових стрільців (УСС) над російськими військами.

У заході взяли участь голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, начальник Академії сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук, представники духовенства й громадськості, численна українська молодь та багато інших.

Спершу присутні поклали квіти до Меморіалу Українських січових стрільців, зокрема і квіти від Президента України Петра Порошенка. Опісля на могилах вояків УСС був проведений чин панахиди, а згодом - віче.

Активну участь у забезпеченні цих заходів взяли військовослужбовці роти почесної варти Академії сухопутних військ - вихованці військового вишу, а також музиканти військового оркестру навчального закладу.

Завершилися урочистості театралізованим військово-історичним дійством «Бій за гору Маківку», яке влаштувало товариство "Пошук".

Нагадаємо, що бої за гору Маківку проходили під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ. Маківка була зайнята Січовим Стрілецтвом 22 березня, і відтоді бої за неї майже не припинялись протягом 60 днів. Ця гора стала на той час ключовим пунктом оборони австрійської Південної армії, тому що закривала найкращі підходи російській армії до німецьких військ та не дозволяла російському війську пробитися по річкових долинах до Тухлі і Славська.

Найзапекліша боротьба за гору Маківку тривала з 29 квітня до 2 травня 1915 року. Австрійські частини відступали під натиском російських військ, які зайняли половину гори.

Протягом чотирьох днів Українські Січові Стрільці вистояли під натиском російських військ та зуміли втримати позиції.

Запекла оборона Маківки дозволила 55-й австро-угорській піхотній дивізії повністю виконати поставлені перед нею стратегічні завдання, зокрема не дозволила військам російської армії прорватися через карпатські перевали і вийти на оперативний простір до Угорської рівнини, що створило б катастрофічні наслідки для австро-угорського фронту, і в разі успіху російських військ — виходу Австро-Угорщини з війни, а також виграла час для зосередження німецьких військ на ділянці Горліце-Тарнув і наступного успішного прориву російського фронту, який призвів до загального відступу російських військ з Галичини.

Mak_0 Mak_1 Mak_2 Mak_3 Mak_4 Mak_5 Mak_6 Mak_7 Mak_8 Mak_9 Mak_10 Mak_11_1 Mak_12

Майор Антон Миронович,

Фото капітана Андрія Підлісного,

Меді-група Академії СВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: