Батяр любив гумор, жінок і випивку, - з лекції (відео)

У Львові 1-4 травня тривало святкування Дня батяра. У рамках свята відомі львівські батяри Петро та Іван Радковці розповіли про історію батярства та про неординарне бачення Львова і львів’ян, повідомляє кореспондент Дивись Інфо.

Львівські батяри - субкультура, що панувала у Львові з середини ХІХ по середину ХХ століття. Батяри мали особливий зовнішній вигляд, особливу говірку, полюбляли батярську музику, яка завжди була веселою, енергійною, під яку можна було від душі потанцювати та наспіватись в галасливій кнайпі.

«Пояснити не-галичанину, хто такий батяр, непросто. Найближчі синоніми – гульвіса і відчайдух. Однак вони не відображають змістового наповнення, а головне – духу цього культурного феномену львівської міської культури початку ХХ ст. Гуляти вони вміли ще й як! Батяр любив гарних жінок, міцну випивку, веселий дотеп і гарну гулянку. Коли вони збирались у другій половині дня у Львові ставало значно веселіше - вони любили жартувати та підколювати усіх, хто смурний траплявся їм на шляху, тому довкола батярів зажди панували веселощі, дотеп та музика», - розповідають брати Радковці.

У Львові батяри жили у двох районах - на Личакові та Клепарові. В ті часи вони були невід'ємним символом Львова.

Як проходила лекція - дивіться у відео Дивись.Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: