Львів’яни сприйматимуть будь-які заходи 8-9 травня дуже зважено, - Михальчишин

За умови належної організації громадського порядку, будь-які передумови для масових зіткнень 9 травня на Львівщині просто відсутні.

Про це у коментарі ІА ZIK заявив радник голови СБУ Юрій Михальчишин.

«По-перше, відсутні будь-які об’єктивні підстави говорити про те, що у Львові багато охочих відзначати це свято саме в традиційному радянському ідеологізованому ключі, тобто як День перемоги над фашизмом. Радянський Союз, що позиціонував себе як головного переможця над тоталітарною гітлерівською Німеччиною, також був далекий від зразків демократії. Відповідно, одна тоталітарна держава, перемігши іншу, не мала права претендувати на те, аби монопольно присвоїти собі заслуги у поваленні гітлерівської Німеччини. Також зрозуміло і те, що у Львові відсутні будь-які серйозні структури, здатні мобілізувати своїх прихильників навколо прорадянських симпатій, так званих антифашистських міфів і антинаціоналістичної риторики. Це справа лише кількох маргіналів із посткомуністичних структур, які експлуатують цю тематику, аби залишатися потрібними для своїх керівників на загальноукраїнському рівні і, відповідно, створювати інформаційні приводи для ворогів України, імітуючи певну боротьбу з націоналістами на теренах Львова, який сприймається, власне, як цитадель українського націоналістичного руху», – сказав він.

Михальчишин нагадав, що в 2011 році для організації провокації знадобилося звезення до Львова бойовиків і організованої масовки з інших регіонів України, зокрема, з Автономної Республіки Крим, оскільки на Львівщині не знайшлося достатніх ресурсів для масових заворушень, що були потрібні кремлівським пропагандистам.

«Ми чудово розуміємо, що в 2011 році завезення провокаторів до Львова відбувалося виключно за сприяння правоохоронних органів тодішнього режиму. Тобто самотужки жодна політична структура сьогодні не здатна організувати масштабну провокаційну акцію у Львові, завозячи сюди бойовиків з інших міст нашої країни», – сказав він.

На думку Михальчишина, поодинокі точкові провокації, які можуть виявлятися у демонстрації забороненої комуністичної символіки, у використанні так званих георгіївських, а насправді сталінських стрічок, можуть мали лише дуже обмежений, локальний характер і не можуть повпливати на загальну інформаційну картину цього дня.

«Цього року вже нарешті досягнуто політичного консенсусу стосовно того, аби розмежувати поняття 8 травня як дня пам’яті і примирення щодо всіх тих, хто загинув у збройній боротьбі років Другої світової війни, і залишити 9 травня як день завершення війни саме на європейському континенті», – зазначив радник голови СБУ.

Він додав, що в такому розумінні цих подій немає жодного місця бравурній радянській риториці і прославлянню полководців радянської доби, які насправді досягали переможних результатів у битвах, абсолютно не рахуючись із втратами, зокрема, із втратами українського народу.

«Як ми знаємо, багато операцій були проведені таким чином, що загинули сотні тисяч українців в абсолютно брутальний і непотрібний спосіб – маю на увазі, насамперед, битву за Дніпро в 1943 році і форсування річки Одер у 1945. Тобто мало є підстав для того, щоб українці пишалися тими операціями, в яких десятки, а то й сотні тисяч наших співвітчизників було використано просто як витратний людський матеріал для реалізації хворобливих амбіцій Сталіна, який хотів захопити Європу. У нас, на щастя, вже відсутній офіціозний радянський культ Дня перемоги як свята звеличення всього радянського і свята з виразною прорадянською і просталінською орієнтацією, як це відбувається дотепер на теренах Російської Федерації. Тому в цілому, я думаю, наші краяни будуть сприймати будь-які заходи 8-9 травня надзвичайно помірковано і зважено», – заявив Юрій Михальчишин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: