Комуністи вже прасують червоний прапор до Дня перемоги у Львові

Попри довговистраждані закони про декомунізацію, львівські комуністи вже прасують червоний прапор, щоби у День Перемоги 9 травня демонстративно розгорнути його на Пагорбі Слави у Львові.

Власне голова Львівського обласного Антифашистського комітету Олександр Калинюк заявив про те, що 9 травня комуністи таки прийдуть на Пагорб Слави у Львові з червоним прапором.

«Вищий адміністративний суд України скасував рішення, які прийняла міська рада про заборону використання символіки Великої Вітчизняної Війни», – зауважив він у коментарі Дивись Інфо.

Відтак, за його словами, розгорнути «Прапор Перемоги» у Львові їм дозволяє закон. «Відповідно до нього урочисті заходи з нагоди 9 травня проводяться з використанням символіки Великої Вітчизняної Війни», – пояснив Олександр Калинюк.

Своєю чергою «свободівець» Любомир Мельничук такі дії комуністів трактує як провокацію.

«Якби в нас працювали правоохоронні органи, то Калинюк, замість того, щоби сидіти вдома і прасувати червоний прапор і георгіївські стрічки, мав би бути в буцегарні», – наголосив депутат.

«Чому влада закриває очі на відверту антиукраїнську діяльність пана Олександра, для мене є величезним питанням. Якби він хотів прийти і просто покласти квіти, не влаштовував би політичні акції, які принижують львів’ян. Він це робить спеціально, очевидно, на замовлення спецслужб Росії», – констатував Любомир Мельничук у коментарі Дивись Інфо

За його словами, використання радянської символіки і георгіївських стрічок є відвертою провокацією. «Ми пережили вже не одне 9 травня… Коли не розгортають ніяких прапорів, не проводять політичних заходів у цей день, провокацій нема. Старші люди приходять покласти квіти і їх ніхто не чіпає…», – пояснив він.

Як наголосив «свободівець», вже є відповідне звернення до СБУ, міліції та міського голови Львова Андрія Садового з вимогою не допустити провокацій у місті і заборонити проведення будь-яких заходів.

На питання, чи була вже якась реакція, Любомир Мельничук відповів: «Я на неї очікую. Міська рада зобов’язана подати до суду і заборонити їм проведення якихось акцій».

«Маємо прийняті антикомуністичні закони, ухвали сесії ЛМР аналогічного характеру, та й взагалі, використання цієї символіки нині є просто аморальним і може стати причиною нікому непотрібних провокацій», – наголосив депутат.

У міліції запевняють, що зроблять все можливе, щоби у Львові 9 травня було спокійно.

Головний міліціонер Львівщини Дмитро Загарія запевнив, що міліціонери забезпечать охорону громадського порядку в місті на вищому рівні.

На питання Дивись Інфо про те, як діятимуть міліціонери, якщо комуністи принесуть на Пагорб Слави у Львові червоний прапор, Дмитро Загарія відповів: «Якщо вони використовуватимуть символи Великої Вітчизняної Війни, то це законом не заборонено, якщо інші – нестимуть відповідальність… Про всі ці моменти ми їх попередили».

«Що стосується георгіївських стрічок, – каже головний міліціонер Львівщини, – то вони є забороненими. У такому випадку правоохоронці проводитимуть з комуністами роз’яснювальну роботу, силових дій ніхто не застосовуватиме».

До патрулювання в місті 9 травня закликали долучатись і самих львів’ян. Така ініціатива належить ГФ «Рабів до раю не пускають».

Керівник громадського формування Іван Спринський розповів, що мешканці Львова активно підтримали таку ідею: «Львів’яни активно зголошуються до патрулювання містом, тому що це не жарти і може бути всяке. Якщо у Львові донині нічого не відбулося, це ще нічого не означає, може статися що завгодно».

За словами Івана Спринського, невідомо, чи відзначення Дня перемоги у Львові відбудеться без провокації. «Про це знає один Господь. Думаю, потрібно робити все необхідне, щоби їх не сталося», – наголосив він.

Водночас львівський політолог Орест Друль зазначив, якщо якісь диверсії у Львові і будуть, то їх, швидше за все, спровокують приїжджі «колоради», а не місцеві комуністи.

Водночас він зауважив, якщо комуністи таки розгорнуть червоний прапор, то не варто через це з ними воювати: «Воювати на могилах з комуністами, – не найкращий спосіб».

Соломія ГОЛОВІНА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: