У філармонії прозвучить музика Моцарта і Сальєрі

10 травня, у день Матері, у Львівській обласній філармонії в авторській програмі Дениса Северіна прозвучить музика двох класичних композиторів – Моцарта і Сальєрі. Для любителів класичної музики цей концерт стане подарунком від музикантів високопрофесійного рівня, які вже неодноразово засвідчували свої блискучі віртуозні можливості, музичні таланти. Відомий віолончеліст з Швейцарії Денис Северін і київський скрипаль Кирило Шарапов представляють твори європейської класи – Вольфганга Амадея Моцарта і Антоніо Сальєрі, повідомила Дивись Інфо прес-служба філармонії.

Проект Дениса Северіна «Моцарт і Сальєрі» відбувається у співпраці з оркестром «Віртуози Львова» і скрипалем Кирилом Шараповим. Зіркові виконавці – Денис Северін і Кирило Шарапов – згенерували чимало музичних проектів, отримавши найвищі оцінки слухачів і музичних критиків. Музиканти виступають на різних майданчиках у Швейцарії та Європі, і тепер їхній очікуваний виступ – у Львові. Їхнє бажання виступити у Львові у час свят травневих свят – днів примирення, днів пам’яті, дня Матері, буде особливим щодо нашого міста, адже такі проекти підкреслюють нашу любов до справжніх зразків класичної музики, до композиторів, які вписали себе золотими літерами у музичну культуру людства.

Денис Северін, музикант, педагогог, який багато часу присвячує навчанню українських студентів. Кирило Шарапов – блискучий скрипаль, один із небагатьох, хто виконує барокову музику в автентичному стилі. Музикант вивчає досвід багатьох країн, багато подорожує, вивчаючи європейські тенденції у виконанні барокової музики.

Вічний конфлікт темряви і світла, добра і зла добре помітний у музиці Моцарта і Сальєрі – композиторів, які жили й творили у епоху Класицизму. Це дві долі, відомість і забуття, колоссальний талант і мистецтво творити зразкову музику, геніальність та добрі здібності. Моцарт і Сальєрі – видатні сучасники з різним положенням і різною категорією можливостей. У музиці Моцарта переплітаються різні національні культури, поєднані класичні форми із глибокою емоційністю, він писав у всіх формах і жанрах. Маестро був один з найбільших мелодистів, у мелодичних зворотах він поєднав барви австрійської й німецької народної пісенності із співучістю італійської кантилени. Музичний стиль Антоніо Сальєрі містить самобутні риси «зразкової» класичної епохи.

Сальєрі був наближений до правлячих кіл австрійської імперії і займав положення шанованого музиканта, вчителя. Моцарт увійшов в історію, як геній, вихор, комета, яка засвітилася і пролетіла через все середовище тодішньої австро-угорської імперії, залишивши яскравий слід своєю творчістю.

Побутує думка, що Сальєрі свого часу отруїв Моцарта. В поєднанні того історичного конфлікту і легенди вибудувана програма концерту. У світовій літературі й музиці ця тема завжди звучала гостро. Є кілька версій щодо цього факту, який культувався як конфлікт та відомий у літературі, і, навіть, у музичному жанрі. Цей історичний факт, що Сальєрі з особливою ревністю ставився до геніальності Моцарта, у наступні епохи набув іншого значення.

У Сальєрі, одного із кращих педагогів того часу, навчався львівський Моцарт, син В. А. Моцарта, Ксавер Моцарт. Про твори Сальєрі знаємо мало. Твори ж Моцарта у наш час є найбільш виконуваними серед творів його епохи. Перед його творчістю схиляють голови не одне покоління композиторів. Це, дійсно, геній, його музика завжди актуальна.

2015 05 10 Моцарт new

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: