Кащук заявив, що звинувачень проти нього СБУ не висувала

У квітні цього року СБУ відкрила провадження проти колишніх чиновників Держгеонадра, які начебто реалізовували необлікований бурштин у власних цілях, використовуючи ДП «Бурштин України». Як стверджує Дмитро Кащук, екс-голова Державної служби геології на надр України, звинувачень проти нього немає, жодних повідомлень про підозру СБУ йому не вручила. Після офіційної заяви пана Кащука в СБУ із проханням або надати офіційну інформацію, або ж спростувати неправдиву інформацію – відповіді, за його словами, від СБУ так і не надходило. Жодних договорів, як стверджує пан Кащук, – ані тих, які би стосувалися даної справи, ані будь-яких інших документів від імені ДП «Бурштин України», він не підписував.

Поширення інформації про звинувачення проти нього пан Кащук вважає частиною замовної PR-кампанії – через образи чи помсту за те, що свого часу на посаді він зупиняв дії незаконних ліцензій наближених до «сім’ї» Януковича структур. Тіньовий ринок видобутку бурштину в Україні Дмитро Кащук оцінив у кілька сотень мільйонів доларів. Перепони в отриманні ліцензій на легальний видобуток, за його словами, ставлять обласні ради: якщо бізнес зібрав всі погодження, в тому числі від облрад, то Держгеонадра не має права відмовити в доступі до ліцензії. З квітня минулого року, за словами Дмитра Кащука, депутати облрад просто відмовляються розглядати ці питання.

Прийняття Верховною Радою 23 квітня за основу проекту Закону про видобування та реалізацію бурштину, Дмитро Кащук назвав позитивним сигналом, але, каже, в такому вигляді він іще залишає чимало простору для корупційних схем. Законопроект, визначає, що користувачами бурштиноносних надр можуть бути виключно певні суб’єкти господарювання – старательські артелі, а первинним надрокористувачем – лише комунальні підприємства, це суперечить вимогам Господарського кодексу. Для первинного надрокористувача законопроект встановлює 7 додаткових документів для отримання дозволу на користування надрами, також замість одного треба буде зробити кілька технологічних проектів розробки ділянки родовища бурштину. Є ризики і щодо послаблення державного геологічного контролю над видобутком бурштину – ці функції передаються на рівень комунальних підприємств.

За матеріалами Censor.net.ua – повний текст інтерв’ю можна прочитати тут

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: