Фаріон презентувала у Львові нову монографію (відео)

Учора, 13 травня, у Львові український мовознавець та політик Ірина Фаріон презентувала монографію «Суспільний статус староукраїнської мови у XIV-XVII століттях: мовна свідомість, мовна норма, мовна перспектива». Про це інформує кореспондент Дивись.Інфо.

«Це книга про історію української мови протягом 14-17 століття. Інакше кажучи, це книга про мову, якою написана найдавніша правова пам’ятка, – Литовські Статути, а також Пересопницьке Євангеліє, на якому присягають наші президенти», – розповіла автор.

За її словами, через постійне балансування української еліти, насамперед духівництва, ця мова загинула. «Врешті-решт на кін історії вийшла народна мова, але це сталося вже наприкінці 18 століття. Тобто, говоримо про ту мову, яку не вдалося врятувати, таким чином було створено перервану традицію наслідування писемної мови. У цьому полягає наш крах і заповільнений державницький розвиток щонайменше на 300 років. Бо саме тоді, коли інші народи перекладали Біблію своїми мовами, ми перекладали церковонослов’янською…», – пояснила Ірина Фаріон.

Також вона запевнила, що її монографія призначена для широкого загалу, а не лише філологів.

Додамо, що книгу надрукували у видавництві Львівської політехніки, її вартість – 150 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: