Завершився перший етап реставрації цінного вітража на вул. Герцена, 6

З жовтня 2014-го до травня 2015-го року за фінансової підтримки проекту GIZ «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» була здійснена надзвичайно складна реставрація відомого вітража на сходовій клітці будинку №6 на вулиці Герцена, повідомила Дивись Інфо прес-служба ЛМР.

Реставраційні роботи виконувала група реставраторів під керівництвом Олега Янковського.

«Вітраж робив дуже хороший художник, складне моделювання самого скла, підбір палітри просто унікальний. Він ніби і простий, але відсувається смак класного художника підбором палітри», - зазначив реставратор Олег Янковський.

Спершу було зроблено детальний опис з картуванням пошкоджень, на основі чого розроблено концепцію реставрації та укладено супровідну документацію. На щойно завершеному першому етапі львівські фахівці реставрували всю верхню, частково збережену частину вітража, що складається з близько 1000 окремих елементів, різних за своєю формою, кольором і структурою.

При цьому вони демонтували всі елементи, розклали на деталі й очистили їх, а відсутні елементи реконструювали за історичними фотографіями. Тоді кольорові скельця було наново з’єднано свинцевими спайками. Стабілізований вітраж закріплено у відремонтовановану металеву раму.

Реставрація, монтаж та ущільнення здійснювались за допомогою традиційних матеріалів і технологій. Так, наприклад, втрачені скляні елементи потрібного кольору виплавлялись індивідуально і встановлювались на льняну замазку, аналогічну оригінальній.

«В результаті реставрації цінний вітраж засяяв новим блиском і був врятований від повного зникнення.

Великим викликом стане запланована на наступні місяці реконструкція втраченої нижньої частини вітража, яка наразі засклена тимчасово. Незважаючи на всі пошуки – зокрема й у польських архівах, – наразі не вдалося знайти відповідних історичних документів чи ескізів. Однак у тісній співпраці з усіма львівськими відповідальними особами буде знайдено гідне цього витвору рішення», - зазначили у Німецькому товаристві міжнародної співпраці .

«Цей вітраж є практично в усіх путівниках по Львову в усіх ґрунтовних виданнях про вітражі. Крім того, що він має цікаві кольори та майстерно виконаний, він ще має розміри не характерні для житлового будинку і колись такі вітражі на сходових клітках робились, щоб закривати непривабливий вигляд на дворики. Переважно вони були маленькі, у віконечках, а тут ціла картина. З 70-х років ми вже не знаємо, якою була нижня його частина. На фотографіях, які збереглися, нижня частина вже відсутня. Маю надію, що ми отримаємо дані про нижню частину. Краківська фірма Желенського, котра, найімовірніше виконувала вітраж, вже викуплена іншими власниками. Сподіваємося, що дані про нижню частину вітражу віднайдуться.

Вітраж весь вигнувся, був брудний. Він міг розсипатися, втрачалися шкла. І велике питання зараз – як його утримувати. Зверху немає захисного шкла, щоб можна було його захистити, бо в подвір’ї живуть голуби. А його треба захистити і ми зараз думаємо про те, чи не поставити додаткове шкло», - розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

«Цим проектом ми б дуже хотіли активізувати самих мешканців цього будинку, адже ініціатива відреставрувати цей вітраж була ззовні. І було б добре, якби мешканці висловили ініціативу якось цьому сприяти, адже від цього залежить якість їхнього житла. У Львові є багато будинків, де є вітражі чи інші декоративні елементи, можливо не в такому розмірі і не в такій формі, але вони є і їх потрібно зберігати», - наголосила керівник проекту GIZ у Львові Іріс Гляйхман.

Довідка

Унікальний 11-метровий вітраж, що займає всю сходову клітку, має велику художню цінність. Створений він був у 1910-1911 роках краківською фірмою Желенського. Стилістично у вітражі поєднуються риси європейського модерну з українськими народними мотивами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: