Львів перетвориться на відкритий музей автомобілів

На Львівщині з 2012 року уникає покарання засуджений до ув’язнення
Як встановлено Золочівською місцевою прокуратурою, внаслідок службової недбалості посадових осіб Миколаївського районного відділу громадянин, засуджений за вчинення крадіжки до п’яти років та трьох місяців позбавлення волі, не відбув призначеного судом покарання

12-14 червня ц.р. місто перетвориться на відкритий музей автомобілів. До Львова з’їдуться автовиробники, щоб показати історію своїх автомобілів, відбудуться перегони на знаменитій трасі «Львівський трикутник» (траса в межах міста, пролягає по вул. Вітовського, пл. І.Франка, вул. Стрийська, вул. Героїв Майдану).

У програмі фестивалю виставки-презентації ретро-автомобілів під відкритим небом, ретро-парад центральними вулицями міста, змагання на дитячих автомобілях, покази спеціалізованих колекцій мод на автомобільну тематику. Для учасників та гостей фестивалю відбудеться екскурсія центральною частиною міста Львова.

Цьогоріч у Міжнародному фестивалі класичних (старожитніх) автомобілів «Леополіс Гран Прі» візьмуть участь близько 150 автомобілів з України, Білорусі, Польщі, Литви, Латвії, Угорщини, Словенії, Чехії.

Програма V Міжнародного фестивалю старожитніх автомобілів «Леополіс Гран-прі»:

12 червня - V Міжнародного автопробігу Люблін – Рава-Руська – Львів.

13 червня - гонка на трасі «Львівський трикутник».

14 червня - виставка-презентація ретро-автомобілів на пл. Ринок та в парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького.

Змагання на трасі «Львівський трикутник» відбуватимуться у 5 класах:

КЛАС - А  гоночні та спортивні автомобілі виготовлені до 1946 року

КЛАС - В   неспортивні автомобілі виготовлені до 1946 року

КЛАС - С   неспортивні автомобілі після 1946 року

КЛАС - D гоночні та спортивні автомобілі виготовлені до 1946 року

КЛАС - E   національний клас ЗАПОРОЖЕЦЬ ЗАЗ 965

Автопробіг та фестиваль ретро-автомобілів проводить громадська організація Авто-фан- клуб «ЗАЗ – Козак» за активної підтримки управління молоді та спорту Львівської облдержадміністрації, Львівської міської ради, Жовківської районної державної адміністрації.

З метою проведення змагань на високому організаційному та спортивно-технічному рівні видано розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 18 травня 2015 року №205/0/5-15 «Про проведення V Міжнародного автопробігу Люблін – Рава-Руська – Львів та VI Міжнародного фестивалю старожитніх автомобілів «Леополіс Гран-прі».

Довідково.

LEOPOLIS GRAND PRIX, або ВЕЛИКІ ПРИЗИ ЛЬВОВА — кільцеві автомобільні перегони, що мали статус Гран-прі, які проводилися на вуличній трасі Львова. Етап був частиною міжнародної серії Гран-прі, попередника Формули-1. Траса була задумана 1927 році — на два роки раніше, ніж у Монако, але перші змагання пройшли на рік пізніше — 1930 р.

Перші кільцеві перегони вулицями міста Львова стартували 8 вересня 1930 року, які через характерну форму траси (трикутник зі зрізаними кутами) отримали назву «Львівський трикутник». Траса пролягала вулицями Вітовського, площею І. Франка, Стрийською та Гвардійською. Ця траса без змін збереглася до сьогодні. Характерною її особливістю, у порівнянні з тогочасними європейськими (напр. Монте-Карло у Гран-прі Монако), була наявність на значній частині траси трамвайної колії. Це понад 800 метрів
(вул. Вітовського і пл. Франка), що, разом з покриттям проїжджої частини базальтовою бруківкою і значними перепадами висот (8% по вул. Гвардійській) відносило її до найскладніших, за визнанням найвизначніших тогочасних гонщиків, у Європі. Перегони організовано на зразок кільцевих перегонів міськими вулицями Гран-прі Монако (Монте-Карло), які стартували вперше 1929 року, лише роком раніше. Львівські перегони, за відгуками як глядачів, так і учасників, були найкращими автомобільними перегонами в історії України та Польщі.

Уже в червні 1931 року кільцеві перегони у Львові набули міжнародного статусу. А з 1932 року отримали назву і статус Гран-прі Львова. Тому на сьогодні в історію увійшов саме Гран-прі Львова, а не країни.

Великі Призи Львова відтоді стали одними з найкращих гоночних трас тогочасної Європи.

У Гран-прі Львова стартували зірки тогочасного автомобільного спорту з понад десяти країн Європи: Німеччини, Франції, Італії, Австрії, Чехії, Норвегії.

Після ІІ Світової Війни будь-яку інформацію про Гран-прі Львова відправлено у забуття як спадок «старої доброї Європи», що не має жодного стосунку до історії СРСР.

Проте вже п’ять років як перегони відновлено у статусі ретро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: