На Сколівщині викошують борщівник Сосновського

Із року в рік площі, зайняті борщівником Сосновського, збільшуються в геометричній прогресії, особливо в гірських регіонах. Сколівський район входить у трійку районів, де найбільші площі зростання борщівника Сосновського – понад 140 гектарів.Про це йшлося під час наради у Сколівській районній державній адміністрації щодо необхідності проведення заходів боротьби з борщівником Сосновського.

Учасники наради визнали, що поширення борщівника Сосновського на території району набуває значних масштабів. Серед причин вказано відсутність коштів у місцевих бюджетах, належних засобів проведення заходів зі знешкодження цієї агресивної чужорідної рослини, проблема несвоєчасного обробітку земель, які перебувають в приватній власності, надані у користування чи тих, що відносяться до земель комунальної та державної власності.

"Зважаючи на зазначені проблеми і швидкість поширення даного виду, потрібно опрацювати на місцях питання виділення коштів на проведення зазначених заходів, - зазначив директор департаменту екології Львівської обласної державної адміністрації Олексій Балицький. - Окрім використання грошей із місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, треба залучати до проведення таких заходів представників комерційних структур, які, зокрема, займаються сільським господарством та тваринництвом на території району".

Під час наради вирішили невідкладно розпочати знешкодження борщівника Сосновського в межах Сможанської сільської ради, де ця рослина найбільш розповсюджена. Зокрема, працівники ДП "Славське лісове господарство", за участю приватних підприємців і місцевої сільської ради біля автомобільної дороги Київ-Чоп у селі Долинівка протягом лише одного дня викосили цих рослин на площі понад три гектари.

Довідка

У межах Львівської області борщівник Сосновського розповсюджений на площі більше 1 104 га.

Шкода, яку спричиняє цей вид, має комплексний характер:

1) вплив на біорізноманіття – він доволі агресивно витісняє місцеві види трав’яних і деревних порід, іншими словами, монополізує територію.

2) вплив на людину – сік борщівника під час контакту зі шкірою людини викликає важкі дерматити, подібні на опіки.

У департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОДА узагальнили інформацію щодо поширення даного виду та запровадили систему моніторингу поширення борщівника Сосновського та реалізації заходів щодо боротьби з ним, найпоширенішим із яких є викошування. За попередніми даними, в межах області викошено цієї рослини на площі понад 100 га.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: