Історичні трамваї Львова: із минулого у майбутнє (фото, відео)

У трамвайному депо №1 на вулиці Городоцькій у Львові стартували «Дні відкритих дверей»

Про це повідомив кореспондент Дивись Інфо

Голова ГО «Львів’яни за електротранспорт» Антон Лягушкін розповів гостям про розвиток трамвайної та тролейбусної мережі у Львові, а також провів екскурсію виставкою «Львівський трамвай – із минулого у майбутнє».

Протягом двох днів усі бажаючі можуть побачити трамвайні вагони, які протягом от уже 120 років їздили вулицями Львова, а також історичні і сучасні світлини львівського електротранспорту.

Окрім цього можна відвідати цехи трамвайного депо і дізнатися, як відбувається ремонт трамвайних вагонів.

1. Виставка «Львівський трамвай — із минулого у майбутнє»:

експозиція трамваїв, які у різні роки їздили вулицями Львова:

а) Sanok SW-1 №093 1909 року виготовлення.

093Трамвай «Sanok SW-1» — найстарший діючий трамвай не лише Львова, але й України. Цей трамвай побудований у місті Саноці (Польща) на заводі «Sanowag». Конструкція трамвая розроблена на основі вагону «Graz» для потреб Кракова у 1901 році.

Салон цих трамвайних вагонів, які із 1903 року почав закуповувати Львів, був розділений на два класи, а площадки були напіввідкритими. Вагони мали два пости керування у передній і задній частині вагону, тому не потребували розворотних кілець на кінцевих зупинках. Трамваї «Sanok SW-1» мали пневматичний привід гальмівної системи. Приводилися вони від двох електродвигунів потужністю по 20 кВт. Рами вагонів були виготовлені із металу, а от кузова – із дерева і обшиті листами металу.
Після Другої світової війни вагони було модернізовано в односторонні, вони отримали пневматичний привід закривання дверей, а також потужні двигуни по 40 кВт. кожен. Лише частина вагонів, які працювали на тупикових маршрутах №10 і 12 залишилися двосторонніми. Із експлуатації з пасажирами трамваї цієї моделі були виведені у 1970-72 роках. Всі вагони, окрім №093 утилізували, а цей залишили у якості екскурсійного.

б) Gotha T59E № 002 (1960 рік виготовлення)

Gotha_T59E

Трамвай «Gotha T59E» — єдиний в Україні трамвай цієї моделі, а загалом у світі збереглося лише три трамваї цієї моделі. Такі трамваї виготовлялися на заводі «Gothaer Waggonfabrik» (Східна Німеччина) у 1959 – 61 роках. До Львова у 1959-60 роках прибуло 10 таких трамвайних поїздів.

Постачання трамвайних вагонів із Східної Німечини до Львова почалося у 1955 році, коли до Львова прибули перші трамвайні поїзди із моторного та причепного вагонів LOWA ET54 + EB 54. Це були двосторонні вагони човникового типу із дверима з обох сторін кузова. Із 1957 року почалося постачання більш досконалих трамвайних поїздів «Gotha T57 + B57». Це були також двосторонні трамвайні вагони, які працювали у режимі поїзда.

Із 1959 року вагонобудівний завод у місті Гота почав виробництво трамвайних вагонів «Gotha T59E» одностороннього типу. У парі із моторним вагоном Т59Е могло працювати два причепні В59. Трьохвагонні поїзди, щоправда, експлуатувалися лише в містах Німеччини, у Львові із його складним рельєфом, до моторних вагонів причіпляли лише по одному причепному.

Кузов вагону «Gotha T59E» — суцільнометалевий, вагон приводиться від двох електродвигунів по 60 кВт, тому навіть працюючи в парі із причіпом може розвивати швидкість до 50 км/год. Трамвай має двоє розсувних дверей із електромеханічним приводом. Безпеку забезпечують чотири види гальм – електродинамічне, колодкове із електроприводом, рейкове електромагнітне та ручне (аварійно-стояночне).

Із пасажирами вагон працював під №423 до 1981 року, далі був перероблений у зварювальний. Із липня 2014 року відновлюється активістами ГО «Львів’яни за електротранспорт» за підтримки «Львівелектротрансу».

в) Gotha T2-62 №001 (1963 року виготовлення)

Gotha_T2-62

Трамвай «Gotha T2-62» — наступний представник сімейства трамваїв «Gotha» у Львові. Ця модель – плід удосконалення трамваїв «Gotha T59E». Основною «родзинкою» цих трамваїв є «кермо», яке є насправді рукояткою контролера, яким регулюється швидкість руху трамвая.

Вагони «Gotha T2-62» із причіпами В2-62 почали виготовлятися на заводі у місті Гота у 1962 році. До Львова ці вагони постачалися як напряму із заводу, так і з інших міст України, де вузькі трамвайні колії або перешивали під стандарт 1524 мм., або із міст де трамвайний рух узагалі припинявся.
Загальним недоліком трамвайних вагонів «Gotha T59E» і «Gotha T2-62» було те, що вони були досить невеликими за розмірами, тому в 1966 році до Львова із заводу в Готі прибуває партія зічленованих трамвайних вагонів «Gotha G4-61». По суті ці трамваї були побудовані із двох вагонів моделі Т59Е, з’єднаних між собою підвісною секцією і вузлами зічленування. Вагон опирався на два неповоротні візка.
Починаючи із 1972 року, коли до Львова почали постачатися трамвайні вагони «Tatra T4SU», двовісні трамвайні вагони східно-німецького виробництва почали поволі виводити із експлуатації. Із усіх вагонів сімейства «Gotha» збереглося понині лише 4 – вантажна Т2-62 №001, зварювальна Т59Е №002 (у майбутньому — екскурсійна), потяг-рейковіз Т2-62 + В2-62 №011+021.

г) снігоочисник СХ-2 (1954 року виготовлення)

CX-2

Трамвай-снігоочисник СХ-2 призначений для очищення трамвайних колій від снігу. Він обладнаний щітковим роторним пристроєм.

Службовий трамвай обладнано двома постами керування — у головній і хвостовій частині вагону.  Контролери вагону є аналогічними тим, які використовувалися у трамваях МТВ-82 та КТВ-57.

Трамвай-снігоочисник СХ-2 побудований на Харківському вагоноремонтному заводі вочевидь на базі старого львівського пасажирського трамвая. Наразі у Львові є три снігоочисники марки СХ-2.

д) CKD-Tatra T4SU №869 (1978 року виготовлення)

T4SU

У післявоєнні роки у Чехії на заводі «ЧКД-Прага» за ліцензією американської фірми РСС почали виготовляти чотирьохвісні вагони «Tatra», які стали одними із наймасовіших у світі. Починаючи із кінця 1960-х років почалося виготовлення вузькоколійних вагонів «Tatra T4SU».

Початково ці вагони виготовлялися для потреб міст Східної Німеччини, а для вузькоколійних систем колишнього СРСР почали постачатися на початку 1970-х років.

Перші вагони «Tatra T4SU» прибули до Львова у 1972 році, для їх експлуатації було переобладнане трамвайне депо №1 на Городоцькій. Загалом до 1983 року до Львова прибуло 83 таких трамваї – 73 із заводу, а 10 було передано із Калінінграду.

Чотирьохвісні трамваї «Tatra T4SU» мали суцільнометалевий кузов, зручний і просторий салон із електричним опаленням і трьома парами ширмових дверей. В основному ці вагони працювали парами («система багатьох одиниць» — СБО). СБО були роз’єднані на початку 2000-х років. Чотири потужні електродвигуни по 40 кВт забезпечували вагонам можливість розвивати високу швидкість і долати найскладніші підйоми –  саме тому дуже довгий час саме СБО із вагонів «Tatra T4SU» працювали на трамвайному маршруті №2.

Експлуатація трамвайних вагонів «Tatra T4SU» тривала у Львові майже 40 років – із кінця 1972 по 26 грудня 2011 року. Останні вагони цієї моделі були відсторонені від експлуатації із пасажирами, оскільки всі справні трамваї були переведені в трамвайне депо №2, яке не мало можливості обслуговувати вагони цієї моделі.

Наразі у Львові збереглося 6 вагонів цієї моделі – 3 із них є службовими (004, 005 і 006), один (№869) – пройшов часткове відновлення і використовується зі екскурсійною метою, іще два (№852 і 878) – чекають на відновлення.

є) CKD-Tatra KT4D

Стандартне фарбування трамваю КТ4D із Ерфурта. Фото Володимира Заяця.

У кінці 1960-х років чеська фірма “ЧКД-Прага» починає розробку чотирьохвісних двохсекційних трамваїв KT4 для потреб міст Німеччини із вузьким вуличками і складним рельєфом. У 1976 році до Львова на випробування постачаються два трамвайні вагони модифікації KT4SU, а з 1980 р. починаються їх масові поставки.

Загалом до Львова у 1976 – 2013 роках прибуло 174 вагони КТ4 – 145 вагонів модифікації SU із заводу (1976 — 88); 27 вживаних вагонів KT4D із німецьких міст Ерфурта і Гери та 2 вживаних вагони KT4SU із Вінниці.
Вагони КТ4 складаються із двох аналогічних за конструкцією секцій, які опираються на два поворотні візки. Секції і візки поєднані між собою оригінальним механізмом зічленування, який робить великий за довжиною вагон дуже маневреним.
Трамвай приводиться від чотирьох потужних електродвигунів по 45 кВт, тому може розвивати швидкість до 65 км/год. і може долати найскладніші ухили. Вагони мають просторий салон, який може вміщати до 180 пасажирів. Завдяки можливості роботи у режимі систем багатьох одиниць (до трьох вагонів) трамваї цієї моделі можуть обслуговувати маршрути із дуже великими пасажиропотоками.
Планується проведення модернізації трамваїв цієї моделі на заводі «Електронтранс» із встановленням додаткової низькопідлогової секції.

е) Electron T3L44 № 1180 (2014 року виготовлення)

SH1_19

У кінці 1980-х років в Європі починається масове виробництво транспорту із низьким рівнем підлоги, зручного для людей із обмеженими можливостями. У 2012 році до будівництва низько підлогового трамвая приступив концерн «Електрон».

Наразі у Львові в експлуатації знаходиться два низько підлогових трамваї, виготовлені на «Електроні» — п’ятисекційний T5L64 та трьохсекційний T3L44. Побудовані ці трамваї за однаковими конструктивними схемами, у яких непарні секції (1,3,5) опираються на візки спеціальної конструкції, а парні (2 і 4) – є підвісними.
Трамваї мають сучасний дизайн, асинхронний привід із комп’ютерним векторним керуванням, обладнані системою відеонагляду, електронними маршрутовказівниками та іншими технологічними новинками. Вагони мають 100% низької підлоги. Візки вагонів мають спеціальну конструкцію, яка забезпечує плавний хід вагону без поштовхів навіть тоді, коли трамвайні колії знаходяться в поганому стані. Завдяки спеціальному покриттю днища вагонів значно зменшується шум в салоні трамвая.
У салоні трамвая встановлені зручні напівм’які крісла для пасажирів. Передбачено спеціальну площадку для інвалідів у візках або для дитини у дитячому візочку. Вагон обладнаний сучасною системою кондиціювання повітря та опалення в зимовий період.
Планується також будівництво 7-ми секційного трамваю, розпочато будівництво трамваїв «Електрон» розрахованих на роботу в трамвайних системах із широкою колією.

— виставка історичних і сучасних світлин трамваїв Львова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: