Львівську ОДА пікетують медики

Під стінами Львівської ОДА триває акція «Знущання над медиками Львова продовжується!», повідомили Дивись Інфо організатори

Акція протесту працівників Львівського обласного клінічного перинатального центру (ЛОКПЦ) триває у зв’язку з відсутністю дій керівництва області щодо завершення реконструкції центру та повернення працівників установи на власні робочі місця.

У жовтні 2013 року Львівський перинатальний центр регіонального значення повністю був закритий на реконструкцію, однак роботи не були проведені в зв’язку з відсутністю коштів.

500 медиків, а також їхні родини до сьогодні залишаються без засобів існування. Вагітні жінки з патологіями, а також ризиком передчасних чи складних пологів з усієї Західної України залишились без шансів на оперативну медичну допомогу для себе і своїх малят. Пологові відділення інших медичних установ працюють з перенавантаженням.

В березні Львівська область отримала субвенцію з державного бюджету у розмірі 45 млн.грн., призначену на реконструкцію перинатального центру. Ще в квітні депутати обласної ради обіцяли отримати кінцеву експертизу щодо стану Львівського обласного перинатального центру і оголосити тендер з визначення нового підрядника, бо з попереднім угоду буде розірвана, а у травні цього року відновити будівельні роботи. Жодна з обіцянок не виконана!

Відкритим залишається ключові питання:

  • яка майбутня доля 45 мільйонів  гривень,
  • хто зацікавлений в припиненні роботи ЛОКПЦ та наполегливо гальмує процес реконструкції?

Довідка.

Львівський обласний клінічний  перинатальний центр (вул. Дж. Вашингтона, 6) був заснований у 1986 році як пологовий будинок №2. У 1990 – реорганізований в перший в Україні перинатальний центр. У 2011 таких в Україні було лише чотири.

У 2012 році Львівщину включили у національний проект «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства». Відповідно до нього, на базі існуючого обласного державного перинатального центру  мали створити новітній заклад III рівня перинатальної допомоги. У рамках проекту планували збільшити кількість місць для важкохворих і недоношених діток, відкрити нове відділення реанімації новонароджених та підвищити кваліфікацію медичного персоналу. Центр мав стати регіональним, обслуговувати пацієнтів західних областей, в перші хвилини життя маленьких пацієнтів надавати допомогу, яку досі не  в змозі надати жодний районний пологовий будинок і навіть пологові будинки  Львова (вони, до речі, не обслуговують мешканців області).

На реалізацію проекту держава мала виділити майже 100 мільйонів гривень (75% потрібної суми), решта (25%) – обласна рада і спонсори. Забезпечення медичним обладнанням взяв на себе Благодійний фонд Віктора Пінчука. Майже рік центр не отримував державні гроші, відтак роботу з реконструкції швидкими темпами почали в жовтні 2013. Медичний заклад повністю закрили, на час ремонту працівники залишились без роботи (в очікуванні кращих перспектив), їх перевели на 2/3 зарплати через простій.  Відкриття оновленого центру планували за рік. Втім, реконструкцію припинили з початку 2014 року, пояснили відсутністю коштів, які мали б виділятися. Обладнання, яке закупили, теж не можуть доставити у Львів через відсутність фінансів.

У березні 2015р. львівська область отримала фінансування у розмірі 45 млн. на реконструкція перинатального центру, але роботи по відновленню роботи центру все одно не проводяться.

Питання щодо терміну завершення робіт з ремонту та реконструкції перинатального центру, а також подальшої долі медиків, які стали заручниками ситуації – залишається відкритим. Це змушує колектив Львівського перинатального центру самотужки захищати свої права, а також права мешканців області, які не мають змоги отримувати якісну, а головне – своєчасну медичну допомогу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: