Законопроекти про місцеві вибори свідчать про намагання дискредитувати ідею відкритих списків , - Адамик

Про це депутат Львівської міської ради від партії УДАР Петро Адамик заявив в ефірі радіо Незалежність в понеділок, 2 червня, повідомила Дивись Інфо прес-служба Львівської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка».

Зокрема, депутат відзначив: «перш за все, хочу підкреслити, що те, що парламентська більшість врешті взялась за виконання своїх зобов’язань щодо проведення місцевих виборів – це вже позитив. Зрештою, це було записано в коаліційній угоді. Шкода, що до цього питання знову беруться в авральному порядку, припускаючись через поспіх багатьох помилок – умисно або ненавмисно. Адже зараз якість нового закону про вибори є не менш важливою, аніж вчасність проведення цих виборів».

Також ударівець зауважив, що усі законопроекти, зокрема, й запропонований ініціативною групою під керівництвом спікера парламенту мають надзвичайно багато недоліків, які можуть знівелювати позитиви цих законодавчих актів.

«На сьогоднішній день жоден з зареєстрованих законопроектів – а їх є станом на сьогодні аж чотири, не дає можливості соціального ліфта для громадських активістів, які перебувають поза партіями. Якщо взяти до розгляду законопроект № 2831-2, який розробляла ініціативна група на чолі з головою парламенту паном Гройсманом, і який на сьогодні має найбільше шансів бути прийнятим, то варто наголосити, що цей закон практично не залишає шансів бути обраним тим, хто не хоче бути в партії. Якщо ти хочеш стати депутатом обласної або ж міської ради – ти мусиш іти, так би мовити, до якось політичної сили на поклін. Партійна дисципліна – це,звичайно, добре, але має бути й особиста відповідальність кандидата в депутати перед виборцями. Натомість, те, що пропонують нам сьогодні депутати Верховної ради, абсолютно суперечить деклараціям про прагнення допустити ініціативну молодь та представників громадського сектору до влади», - зауважив Петро Адамик.

Також, ударівець розкритикував дискримінаційну норму в законопроекті № 2831-2 про грошову заставу для кандидатів в депутати місцевих рад в розмірі від 17 тис грн. до 80 тис. грн. «Звичайно, грошова застава має бути, адже це має стати своєрідним фільтром, який відсіє всякого роду аферистів від потрапляння до місцевих рад. Але такі високі суми є в більшості випадків непідйомними для громадських активістів, які, приміром, прийшли в оптику з Революції Гідності. Відтак, такі кандидати або шукатимуть можливості знайти такі гроші або від спонсорів, або ж просто відмоляться від ідею кандидувати. І в першому і в другому випадку програє громада», - наголосив депутат.

Велика кількість законодавчих норм, які суттєво посилюють вплив політичних партій у виборчому процесі, нівелюючи роль громади та виборців може свідчити про намагання певних сил дискредитувати ідею відкритих списків. «Таке враження, що хтось намагається продемонструвати суспільству, що сама ідея про відкриті списки не працює, адже ось, нібито ми проводимо вибори за принципом відкритих списків, однак до влади на місцях знову потрапляють не ті, кого б бажала бачити громада. І під таким приводом не впроваджувати цю систему в подальшому для виборів до Верховної ради.

Тому, на мою думку, варто зараз проводити місцеві вибори, після того – забезпечити належне без поспіху проведення адміністративно-територіальної реформи. Пізніше, зважаючи на те, що зміниться адміністративний устрій країни, провести перевибори уже за вдосконаленим законом», - заявив Петро Адамик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: