У філармонії закликали до миру через музику Гайдна та Генделя

30-31 травня у рамках XXXIV Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуози» відбувся концерт «Благодійніть для миру». На сцені Львівської обласної філармонії, під диригуванням канадського диригента Веса Дженсена, виступив Київський симфонічний оркестр та хор, який вперше завітав до Львова. Він відомий не тільки в Україні, але й в усьому світі завдяки своїй благочинній діяльності, і звичайно, завдяки своєму репертуару, до якого увійшли шедеври західної та слов’янської музики. За роки свого існування колектив дав безліч доброчинних концертів для підтримки українських вдов та сиріт, а віднедавна й переселенцям зі сходу та пораненим бійцям, повідомила Дивись Інфо прес-служба ЛМР.

У суботу 30 травня, прозвучала ораторія для солістів, хору та оркестру Йозефа Гайдна «Створення світу» в основі якої покладено текст одного із найвизначніших поетичних творів в історії людства «Втрачений рай» Джона Мільтона. Музика у ній ніби танцює, ця ораторія вважається серед поціновувачів одним із музичних шедеврів світу.

У неділю 31 травня, прозвучала не менш шедевральна ораторія Георга Фрідріха Генделя «Месія», яка була створена ним у 1741 році. Джерелом тексту для цієї ораторії стало виключно «Святе Письмо». На думку автора слухач зрозумівши слова зможе краще осягнути музику, адже він вважав, що за допомогою нот розкривається значення тексту.

«Ми хотіли, щоб ці концерти привернули увагу до проблем поранених та посіяли надію українцям, бо нам вона потрібна оскільки часи є нелегкими. Ці концерти канадійці подарували львів’янам також, щоб посіяти у серцях добро та радість», – наголошує Вес Дженсен.

На концерти «Благодійність для миру» також завітали поранені бійці, які перебувають у Львівському госпіталі, його медичний персонал та родичі бійців. Кошти котрі були зібрані завдяки цим концертам перерахували на рахунки Військово-медичного центру у західному регіоні. Концерти «Благодійність для миру» відбулись завдяки спільним зусиллям громадської ініціативи канадців та Львівської обласної філармонії за сприяння посольства Канади у Львові.

Незабаром Київській симфонічний оркестр та хор вирушає у турне по східному узбережжю США і там даруватиме українську культуру місцевим поціновувачам прекрасного.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: