Садовий розповів про переваги е-урядування

Львів – перше місто в Україні, яке відкриває мешканцям шлях до електронних послуг. Львівська міська рада презентувала он-лайн-портал «Особистий кабінет мешканця», який надаватиме он-лайн-доступ до адміністративних послуг і електронних сервісів міста. Відтак, львів'янам не доведеться витрачати час на замовлення послуги – це можна буде зробити в мережі Інтернет, а потім лише забрати довідку у відповідному відомстві, інформує ЛМР.

«Сьогодні дуже важливо не лише говорити, а й робити конкретні речі. Сьогодні ми маємо честь спільно запрезентувати «Особистий кабінет мешканця». Мешканець міста Львова, чи мешканець з іншого міста, може безпосередньо через Інтернет зв’язатись з містом і отримати дуже швидко певну кількість послуг. Сьогодні – це чотири послуги. Ця кількість буде постійно збільшуватись. Ми – перші в Україні йдемо цією дорогою і дуже би хотіли, щоб дуже швидко до нас поєднувались наші інші колеги. Наша мета – це 100-відсоткове електронне урядування. Тут ми маємо дуже хороший поступ. Дуже важливо і це для нас велика честь, що Яніка Мерило разом з нами. Вона не лише як людина, яка дуже багато працює. Мені приємно, що Яніка погодилась бути радником міського голови Львова з новітніх технологій. Це дуже великий плюс. Ми маємо усі разом максимально працювати, аби ці послуги працювали не лише для тих, хто сьогодні активно користується Інтернетом, знає комп’ютерну грамоту. Важливо, щоб ми проводили велику просвітницьку роботу серед мешканців міста, щоб вони все більше були прихильні до ІТ. Тут повинна бути зроблена велика праця. Треба брати приклад тих країн, які перейшли цей бар’єр. В Європі, на моє переконання, країна номер один – це Естонія, яка, маючи складну ситуацію в країні, постала перед позицією, а як знайти так багато людей для тих чи інших урядових потреб. Вони пішли шляхом максимальних інновацій і меншої кількості людей. Цей шлях дуже важливо повторити Україні. Львів буде лідером у цьому процесі», - розповів Андрій Садовий, міський голова Львова.

Як зазначає Тимофій Александронець, заступник директора департаменту розвитку, начальник управління міжвідомчої координації Львівської міської ради, початково на сайті будуть доступними замовлення завірених копій ухвал ЛМР та видача довідок про перебування на квартирному обліку. Окрім цього, можна буде замовити довідку про несудимість в МВС, а також довідку про доходи в ДФС. Наступним етапом буде збільшення кількості послуг, які можна отримати.

Окрім цього, на порталі будуть функціонувати електронні сервіси ЛМР: електронне звернення, запис на прийом до посадовця, оплата комунальних послуг, перевірка стану виконання звернення, перевірка квартирної черги, подання показників лічильників, запис дитини в ДНЗ, запис на прийом в ЦНАП тощо.

Як пояснює Тимофій Александронець, ідентифікація мешканців на он-лайн-порталі «Особистий кабінет мешканця» відбуватиметься за допомогою інноваційного механізму BankID, реалізованого в партнерстві із низкою найбільших українських банків, а згодом і за допомогою MobileID та електронно-цифрового підпису.

«Наприклад, якщо людина замовила послугу, якусь ухвалу, рішення, розпорядження міського голови, то ми зможемо це відправити електронною поштою без проблем. Хіба буде потрібна мокра печатка. Якщо говорити про довідку про несудимість, треба, щоб це було акцептовано управлінням міліції. Дуже важлива синхронізація між відомствами. Дуже часто людина, наприклад, якщо хоче йти на роботу, треба довідку з міліції, то необхідно, аби ці дві організації мали між собою контакт, і не примушували людину витрачати час. Тобто, людина подала документи і вже в базі є можливість піти в іншу базу і це все забрати. Почавши цю дорогу сьогодні, ми так спростимо суттєво життя львів’ян по отриманню різних довідок. Важливо, щоб ці довідки вже були в організації, куди звертається людина.

Як ви бачите, нашим партнером є Ощадбанк – це державний найбільший банк. Є ряд інших банків, які готові йти на інновації і працювати максимально відкрито. Кожен банк, який себе вважає ефективним і якісним, буде працювати разом з нами.

Дуже важливо, аби реєстрація прав власності знову повернулась до органів місцевого самоврядування. Коли її забрали, тоді почались дуже великі проблеми. Ми дуже часто ставали свідками ситуації, коли двоє людей між собою судяться щодо майна, яке має стосунок до третьої особи. Суд приймає рішення, вони йдуть і реєструють майно. А якщо, наприклад, рік часу ця інформація не буде відомою, то зникає можливість судитись, бо термін позовної давності завершується. Як прийнято рішення повернути Інспекцію архбудконтролю, щоб містобудівельна галузь міста була разом, також і реєстрацію треба повернути. Цей рік дуже важливий для міста у плані наповнення баз щодо майна – хто власник, який власник. Сьогоднішні відсоткові ставки дуже символічні. У містах Канади, наприклад, податок на нерухомість є основною базою бюджету міста – від 60 до 90% коштів – це кошти від податку на нерухомість», - додав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Мешканців Львова запрошують долучитися до використання порталу в бета-режимі з 15 червня, зареєструвавшись за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/1j2GYPV3Z9VaCguoYOQiEsUBLOM5FdajFtuaTcz8XMNo/viewform?c=0&w=1.

«Яніка є генератором ідей. Знаючи, як усе це було створено і працювало в Естонії, розуміючи, як це можна зробити в Україні, і побачивши всі ці фундаментні блоки у державних структурах, приємно, що ми пішли шляхом міста та місцевого самоврядування, де можна дуже швидко ідею впровадити в життя. Бо я в цьому зацікавлений, усі ми в цьому зацікавлені. Бо це дасть швидкість, мінімізує корупцію і зменшить кількість людей, які задіяні у процесі, що дасть можливість людям мати більшу заробітну платню. Всі матимуть вигоду», - додав мер Львова Андрій Садовий.

Портал створено за сприяння ICT CompetenceCenter, ІТ-компанії «Інфопульс» і національного оператора хмарних сервісів DeNovo. Відтак, місто Львів втілило цей проект безкоштовно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: