У Винниках поширюється сказ

Львівська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини встановила наявність вірусу сказу у лисиці, яка була задушена 26 травня 2015 року трьома собаками у приватній садибі у Винниках, інформує прес-служба ЛМР.

Міський голова м. Винник видав розпорядження від 28.05.2015 року №35 про накладання карантинних обмежень на неблагополучну по сказу тварин територію – місто Винники. Зараз державна ветеринарна служба м. Львова проводить відповідні заходи з ліквідації та запобігання розповсюдженню сказу серед тварин (проведення дезінфекційних заходів та вакцинацій проти сказу усього поголів’я м’ясоїдних тварин у карантинній зоні).

Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ входить до п’ятірки найбільш небезпечних зооантропонозів.

Сказ — гостре інфекційне захворювання, що виникає після укусу зараженої тварини, що протікає з важким ураженням нервової системи і закінчується, як правило, смертельним результатом.

Будь-яка теплокровна тварина може захворіти на сказ і заразити людину. Особливо небезпечні хворі вовки та лисиці, спалах хвороби серед яких може легко перекинутися на людей.

Лікування сказу. Інкубаційний період становить від двох тижнів до трьох місяців, іноді півроку. На першому етапі роблять щеплення сильно ослабленого хвороботворного вірусу, потім з кожним разом ослабленість знижується, а до моменту, коли інфекція добирається до органу, в якому повинне спалахнути вогнище, в ньому вже утворюється стійкий імунітет і хвороба далі не розвивається.

Важливою умовою є вакцинація відразу після укусу, в іншому випадку ураження тканин може виникнути раніше, ніж сформується імунітет.

Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу залишається несприятливою. Так, за інформацією ЛМВ ДУ «Львівського обласного лабораторного центру ДСЕС України», протягом 4 місяців 2015 р. у м. Львові зареєстровано 220 покусів людей тваринами, з них бродячими та безпритульними – 113 випадків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: