На Львівщині відкриють пам’ятник «Без вини покарані»

28 червня 2015 року о 12.30 годині у селі Сокільники Пустомитівського району (біля церкви Успіння Пресвятої Богородиці, вулиця Успенська) відкриють пам’ятник «Без вини покарані», встановлений на згадку українців, депортованих з їх прадавніх земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини та інших, повідомила Дивись Інфо прес-служба облради.

У програмі заходу, окрім проведення чину освячення та відкриття пам’ятника «Без вини покарані» скульптора Миколи Гурмака, передбачені виступи голів суспільно-культурних товариств Надсяння, Лемківщини, Холмщини та Любачівщини.

Разом з тим, учасники заходу цього ж дня в основу пам’ятника закладуть освячену землю з рідних теренів.

Довідка часопису «Голос народу».

Старовинне українське село Сокільники у повоєнні роки дало прихисток сотням сімей українців, депортованих із споконвічних українських земель, які відійшли до Польщі. Це село стало рідним для дітей і внуків вимушених емігрантів із Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Сокальщини.

Перші депортовані прибули в село у 1945 році. До 1947 року в Сокільниках були переселенці із 116 міст і сіл Закерзоння. Більшість із тих родин спочатку вивезли в східні області України. Багатодітні сім’ї голодували, мерзли, діти хворіли. Прагнули повернутись на рідні землі. Втікали на захід, та кордон уже закрили. Їх завертали в Сокільники і інші села, де звільнялись хати.

До 70-ліття сумних подій та в пам’ять жертв репресій та депортації українців із їх прадавніх земель Сокільницька сільська рада разом з жителями вирішили спорудити пам’ятник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: