Завершилися обласні змагання з городкового спорту (фото)

Упродовж 19 - 21 червня на городкових майданчиках міст Стрия та Червонограда відбулися особисті чемпіонати Львівщини 2015 року серед дорослих та ветеранів.

У цьогорічному обласному чемпіонаті взяли участь 16 спортсменів, серед яких - 6 майстрів спорту, 2 - кандидати у майстри спорту, 6 – першорозрядників та 2 - другорозрядники.

Головний суддя змагань – Д.К.Ривак, головний секретар – Я.Я.Дзікевич.

На урочистій церемонії відкриття на городковому майданчику Стрийського центрального міського стадіону "Сокіл" усіх учасників привітали та побажали усіляких гараздів: голова Львівського обласного осередку федерації городкового спорту України, член президії федерації городкового спорту України, арбітр національної категорії, майстер спорту СРСР Даниїл Ривак, заступник головного редактора газети «Фортуна» Михайло Олійник, голова осередку ветеранів спорту Стрийщини Роман Мазяк. Крім того, Роман Мазяк за дорученням голови Львівської обласної асоціації ветеранів фізичної культури і спорту Володимира Миляна вручив почесну грамоту Юрію Пантюхіну за значний внесок у розвиток та популяризацію городкового спорту на Львівщині та у зв'язку з його 75-ти річчям.

Після урочистої частини розпочалися змагання. На городковому майданчику у Стрию боротьбу за титул чемпіона Львівщини серед дорослих та серед ветеранів городкового спорту вели майстри спорту СРСР Даниїл Ривак (Львів, 81 рік), Юрій Мізгірьов (Львів, 81 рік), Юрій Пантюхін (Стрий, 75 років), Валерій Герасимов (Львів, 75 років), а також Богдан Хомин (75 років), Петро Шевчук (62 роки), Орест Галицький (62 роки), Володимир Коряга (58 років, усі - Стрий).

Решта спортсменів змагалися у місті Червонограді: майстри спорту Богдан Подоляк, Ігор Солоненко, кандидати у майстри спорту Ігор Гомонко, Юрій Клименко, першорозрядники Олександр Клименко (усі – Червоноград), Андрій Поліщук, Дмитро Воскобойник, Денис Ковтун (усі – Львів).

За підсумками змагань у Стрию та Червонограді визначилася чільна трійка призерів цьогорічного особистого чемпіонату Львівщини, зокрема:

Дорослі

  1. Ігор Гомонко (м. Червоноград) – 133 фігури
  2. Юрій Пантюхін (м. Стрий) – 143 фігури
  3. Юрій Клименко (м. Червоноград) – 157 фігур

Ветерани

  1. Богдан Подоляк (м. Червоноград) – 148 фігур
  2. Валерій Герасимов (м. Львів)- 165 фігур
  3. Анатолій Поліщук (м. Львів) – 183 фігури.

Переможці та призери особистого чемпіонату Львівщини-2015 були нагороджені відповідними дипломами.

За результатами цих змагань буде сформовано збірну Львівщини, що візьме участь у чемпіонаті України, який відбудеться з 14 до 19 липня 2015 року у м. Орджонікідзе (Дніпропетровська область).

Далі на збірну області чекає:

15-20 вересня - Кубок та чемпіонат України (м. Кременчук, Полтавська область);

5-8 листопада - командний чемпіонат України (Вінницька область).

Отож побажаємо збірній Львівщині вдалих стартів, а городковому спорту побільше прихильників та меценатів.

Довідково.

Городковий спорт набув популярності на Україні ще у минулому столітті. А 12 березня 2000 року була створена федерація городкового спорту України. Городковий спорт - рухома гра, що розвиває координацію рухів та влучність. У набір гри входить дві біти і п'ять городків - циліндричних дерев'яних стовпчиків. Майданчик на якому встановлюються фігури називається - "місто". Починається гра з дальньої відстані - з кону. Якщо з кону гравець вибиває хоча б один городок , то подальші кидки ним робляться з напівкону - з ближньої відстані. Вибитим вважається городок , який повністю вийшов за межі квадрата, але не за передню його лінію. Одна партія у грі складається з 15-ти фігур: гармата, зірка, колодязь, артилерія, кулеметне гніздо, вартові, тир, вилка, стріла, колінчатий вал, ракета, рак, серп, літак, конверт. У цій послідовності фігури і вибивають. У грі можуть брати участь від двох суперників і більше.

На даний час у Міжнародну федерацію городкового спорту (МФГС) входить 10 країн. Членами МФГС є національні федерації Росії, України, Білорусі, Фінляндії, Естонії, а також спортивні організації, що підтримують городковий спорт у Німеччині, Швеції, Латвії, Молдові та Казахстані. З 1995 року проводяться чемпіонати Європи, а з 2001 року - чемпіонати світу. У 2006 році у Німеччині - країні-ініціаторці відродження жіночого городкового спорту, відбувся чемпіонат світу серед жінок, який не проводилися з кінця 50-х років минулого століття. З 2007 року проводиться чемпіонат Європи серед жінок.

 

чемпіонат Львівщини-2015 з городкового спорту

чемпіонат Львівщини-2015 з городкового спорту

чемпіонат Львівщини-2015 з городкового спорту

чемпіонат Львівщини-2015 з городкового спорту

чемпіонат Львівщини-2015 з городкового спорту

чемпіонат Львівщини-2015 з городкового спорту

Михайло Олійник, фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: