У центрі Львова на бомбосховищі хочуть побудувати будинок (фото, відео)

Будівельний ґвалт у Львові не вщухає. Внаслідок "реконструкції будинку" на вул. Снопківській, 18 вигулькнула окрема багатоповерхівка (наразі вісім поверхів), якої вперто не помічає міська влада. На вул. Лукаша - Остроградських добудовують 16-й поверх у вежі-хмарочосі, яка спершу мала бути приватним котеджем. На мапі скандальних забудов постійно з'являються нові об'єкти. Будівництво, заплановане на вул. Поповича, на перший погляд, дуже схоже на своїх братів у нещасті. Історичний ареал міста (100 метрів від пам'ятника М. Грушевському), шість поверхів у висоту посеред дво- і триповерхової забудови, будівництво на насипних ґрунтах і підпорному мурі, традиційно - жодних громадських слухань. Втім, є й одна особливість. Новобуд має постати на ... бомбосховищі.
 
Як готувалася ділянка
Ділянка між будинками № 8 та № 6-а на тихій затишній вуличці Поповича, що починається із проспекту Шевченка, десятиліттями стояла незабудована. Два десятки гаражів і на 90 % зруйнований колишній пункт приймання склотари ховалися за металевою огорожею та деревами.
 
Цей об'єкт, який, по суті, не існував, поставили на розгляд сесії Львівської міської ради попереднього скликання. Ухвала № 3815 від 29.07.2010 р. передала "об'єкт" в оренду майже міфічному львівському комунальному підприємству "Спортресурс". У документі було зазначено таке: "1. Надати комунальному підприємству ЛКП "Спортресурс" нежитлові приміщення 1-го поверху площею 216,1 кв. м на вул. Є. Поповича, 6-а в оренду терміном на 2 роки 364 дні для використання під склад". Усі ці три роки жодних рухів на "об'єкті" місцеві мешканці не спостерігали, не помічали, аби в "склад" хтось щось складав чи забирав звідти. Поява наступного орендаря, який більш вдало розпорядиться ділянкою, була справою часу. За два місяці до закінчення оренди зі "Спортресурс"  з'явився орендар ТзОВ "Біля Цитаделі", і наміри у цього ТзОВ були вже трохи інші. А саме - будівництво та обслуговування житлового будинку. Дві ухвали щодо відведення земельної ділянки та надання її в оренду на 10 років для спорудження будинку ТзОВ "Біля Цитаделі" отримало у 2013 році - у червні та грудні.

Кілька прикрих "дрібниць

У травні 2015 року невідомі догородили ділянку металевим парканом та почали ліквідовувати там "об'єкт нерухомості", тобто залишки пункту склотари. Мешканці здивувалися: що за оказія? Від робітників дізналися: тут постане шестиповерховий будинок. Потрапив у руки сусідам і перший проект. Містяни зачудувалися: як це серед дво- і триповерхової історичної забудови хочуть "втулити" новобудову на шість поверхів?

 

Насипний мур уже підривають...

Вулиця стоїть на крутому схилі, ґрунти тут дуже сипкі, на проїжджій частині не раз ставалися провали. Ділянку, на якій заплановане будівництво, підтримує опорний мур. Житлові та адміністративні будинки навколо експлуатують без капітальних ремонтів, і їх ніхто ніколи не обстежував. На жаль, ми маємо у Львові не один приклад, коли від будівництва по сусідству катастрофічно потерпали старі кам'яниці. Така ситуація була на вулиці Богуна № 6 та 7, коли забудовник із ділянки 6-а поруйнував будинки і люди п'ять років чекали, поки їх внесуть у списки на ремонт. Причому будувала приватна структура, а відшкодовував міський бюджет. Тепер схожа ситуація повторилася на вулиці Олени Степанівни, 12 - через житловий комплекс "Манхеттен" будинок № 12 пішов величезними тріщинами, крізь них видно вулицю, розкололися раніше встановлені "маячки". 
 
А ще у районі вул. Поповича дуже стара електромережа та каналізація, і новий житловий багатоквартирний будинок із вбудованими автостоянками та офісними приміщеннями (а саме такі плани в забудовника) створить додаткове грандіозне навантаження на стару інфраструктуру. Будинки № 3, 5, 7 та 9 на вулиці Поповича, а також № 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 та 10 на вул. Мартовича - пам'ятки архітектури (місцевого значення). Нове будівництво загрожує не просто старим львівським кам'яницям, а в тому числі пам'яткам архітектури, у яких є своя охоронна зона.
 
Сховище
 
Ну, і найбільша "дрібниця" - бомбосховище. Воно розташоване на ділянці, що впритул межує з потенційним новобудом. Погодьтеся, те, що воно  може зруйнуватися від копання котловану чи інших робіт для підготовки фундаменту, - далеко не безпідставні побоювання. На ділянці, відданій в оренду, розміщена вентиляційна шахта і високий стовп із комунікаціями, що виходять назовні. Цілком імовірно, що на суміжній території проходять мережі військового об'єкта. Один вхід до сховища забудовники вже захопили - глухий високий паркан більше не дозволяє потрапити містянам до сховку в разі небезпеки. Якраз дуже вчасно, зважаючи на ситуацію в країні... Редакція газети поцікавилася у ГУ Державної служби з надзвичайних ситуацій у Львівській області (колишнє МНС), чи знають вони про будівництво поруч із бомбосховищем та чи вважають це будівництво безпечним. Надзвичайники висловили занепокоєння ситуацією та скерували у Київ пакет документів на одержання дозволу щодо проведення перевірки об'єкта.
  
Під час однієї з розмов із чоловіком, який іменує себе власником потенційного будівництва, співрозмовник заявив, що бомбосховище руйнується. Незрозуміло, щоправда, що він мав на увазі: якщо руйнується, то вже не варто й берегти? Минулого тижня журналісту "Ратуші" вдалося особисто потрапити у підземний сховок на випадок війни. Сховище позитивно шокувало!
 

Масштаби підземних кімнат вражають

Кілька метрів під землею - високі просторі кімнати, помальовані в бежевий колір, чисто прибрані й доглянуті. Там майже нема сирості, штукатурка на стінах ціла, картонові вивіски на дверях - і ті неушкоджені, кожні двері всередині відчиняються, тобто не осіли. На підлозі - у задовільному стані лінолеум, пересування в босоніжках було абсолютно безпечним. Там є світло і всюди (!) вкручені робочі лампочки. Єдине віконечко, яке вдалося побачити, розташоване на вищих рівнях і виходить воно... просто на потенційну забудову. Згідно з нормами ДБН-у (БУДИНКИ І СПОРУДИ, ЗАХИСНІ СПОРУДИ ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ, ДБН В 2.2.5-97), бомбосховища мають бути розміщені на відстані від будинків, яка дорівнює їхній висоті. Ділянку цю не забудовували роками не просто так.

Хоч сьогодні заходь і живи

Нас не питали!
 
Як це водиться у Львові, у мешканців традиційно не спитали, хочуть вони бачити багатоповерхівку на своїй вулиці чи ні. Громадські слухання з питань містобудування уже давно не є обов'язкові, сподіватися на свідомість забудовників - марно. Коли невідомі особи обгородили землю парканом і почали там порядкувати, мешканці мікрорайону розхвилювалися і розгнівалися. Це відобразилося у соціальних мережах. До журналіста "Ратуші" - автора цієї публікації і мешканки вулиці Поповича - у редакцію завітав чоловік, який відрекомендувався власником потенційного будівництва й орендарем ділянки. Просив порозуміння. Йому запропонували спільні збори мешканців. Чоловік погодився і ... не прийшов на них (пізніше звинуватив організаторів у тому, що вони чи то привели тітушок-провокаторів, чи то самі ними були). На зборах мешканці висловилися категорично проти будівництва, жоден із присутніх не виступив "за". Зібрали 99 підписів, які разом із протоколом було скеровано у Львівську міську раду. 
 

99 мешканців мікрорайону поставили свій підпис "проти" будівництва

Підсумком зборів також стало рішення територіальної громади - співвласників квартир, а значить і будинків, які стоять навколо - заборонити спорудження багатоповерхового будинку на вул. Поповича, 6-а у Львові. Це рішення отримали органи місцевого самоврядування, місцеві правоохоронні органи, а також їхні київські керівники. Через два дні невідомі особи, які порядкують за парканом, екскаватором перебили кабель електромереж і позбавили світла весь мікрорайон.
 
Новий гравець
 
Редакція газети поцікавилася у Державної архітектурної будівельної інспекції у Львівській області: хто ж саме порядкує на ласій ділянці в історичному ареалі міста? У ДАБІ відповіли: видано Декларацію про початок підготовчих робіт № ЛВ 030151420254 "Будівництво багатоквартирного житлового будинку на вул. Поповича, 6-А у м. Львові",  згідно з якою особа замовника - ПП "ВР ЕЛІТБУД".
 
Редакція газети поцікавилася у Львівської міської ради: звідки взялася ПП "ВР ЕЛІТБУД" і на якій підставі проводять роботи. У міськраді нам відповіли: департамент містобудування не надавав містобудівних умов та обмежень на забудову земельної ділянки на вул. Попови-ча, 6-а (одразу стало зрозуміло, чому перебили кабель - у забудовників немає і не може бути проекту). А от із "ВР ЕЛІТБУД" не зрозуміло. У відповіді ЛМР на інформаційний запит читаємо: "Питання передачі земельної ділянки у суборенду належить до повноважень Львівської міської ради. Станом на сьогодні міською радою не затверджено жодних ухвал з приводу надання "ВР ЕЛІТБУД" земельної ділянки на вул. Поповича, 6-а в суборенду". Відповідь за 18.06.2015 р. Тобто треба розуміти, що жодні дозволи-ухвали не переходять автоматично.
Одразу виникає запитання: кому ж і на яких підставах видала декларацію ДАБІ? Втім, у ДАБІ діє декларативний принцип оформлення замовником документів. Цей принцип полягає в тому, що відповідальність за правдивість даних, зазначених замовником у декларації, несе сам замовник. У Галицькій райадміністрації повідомили, що видали дозвіл на встановлення паркану, бо ж є декларація від ДАБІ. Будете сміятися: дозвіл на паркан дали ТзОВ "Біля Цитаделі".
 
До відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей облдержадміністрації зверталося з історико-містобудівним обґрунтуванням (ІМО) ТзОВ "Біля Цитаделі". Окрім того, що забудовник ніяк не визначиться зі своєю фірмою, тут є ще один важливий момент. Для будівництва в історичному ареалі міста Львова місцевого рівня недостатньо. Заявник має подавати історико-містобудівне обґрунтування до центрального органу у сфері охорони об'єктів культурної спадщини - Міністерства культури України. Втім, жодної інформації про розгляд ІМО Мінкультом до львівського відділу не надходило. Та й проектної документації на будівництво львівський відділ ще в очі не бачив, а роботи на ділянці вже йдуть.
 

Цікаво, до бомбосховища ще далеко? А до тріщин у пам'ятках архітектури?

І якщо в когось раптом є сумніви щодо будівництва просто над бомбосховищем, подаємо цитату з відповіді управління архітектури ЛМР: "Вважаємо забудову земельної ділянки на вул. Поповича, 6-а - першою чергою освоєння квартальної забудови (території між будинками 6-а та 8), яка буде забудована на підставі розробленого та погодженого управлінням охорони історичного середовища м. Львова, відділом охорони культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА та Мінкультури". І це нічого, що на прибудинковій території будинку № 8 у мешканців по кілька десятиліть стоять гаражі, а просто під ними - у чудовому, наразі, стані бомбосховище.
 
Також редакція поцікавилася у "Львівобленерго": у кого беруть світло люди за парканом, які проводять активні зварювальні роботи. "Львівобленерго" відповіло: вказаний будівельний майданчик до мереж ПАТ "Львівобленерго" не під'єднано; електрообладнання будівельного майданчика за вищевказаною адресою приєднано до електромережі будинку № 3 на вул. Мартовича. До мешканців чи то балансоутримувачів будинку нам і порадили звернутися з цим питанням. На Мартовича, 3 розміщені кілька житлових квартир і... міліція. І перші, і другі відхрещуються від добровільного, так би мовити, добросусідського, постачання електроенергії на будмайданчик. Що й не дивно, при теперішніх цінах на електрику... Цікаво, хто заплатить по рахунках за світло за червень - мешканці чи міліція?
 
Ірина ЮЗИК, мешканка вулиці Поповича, фото автора
 
   P.S. Тиждень перед виходом публікації за автором статті почали стежити невідомі особи - пішки та на автомобілях, і активно фотографувати. Журналіст подала заяву до міліції про переслідування невідомими особами у зв'язку з професійною діяльністю.
 
   P.P.S. Щодо об'єкта на Поповича, 6-а порушено кримінальне провадження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: