Науковці Львівщини озвучили існуючі проблеми (фото)

У Львові відбулася зустріч керівників наукових установ Львівської області з керівництвом Національної академії наук України – віце-президентом НАН України Сергієм Пирожковим та академіком-секретарем Відділення економіки НАН України Еллою Лібановою.

Під час заходу науковці обговорили стан справ у науковій сфері та озвучили основні проблемні питання наукових установ, які на сьогодні існують України в цілому та Львівської області зокрема.

На зустрічі, яка пройшла у Західному науковому центрі Національної академії наук Україні, також побували голова Львівської обласної ради Петро Колодій та голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка.

Розпочався захід з виступу голови Західного наукового центру Національної академії наук України і Міністерства освіти і науки України, академіка Зіновія Назарчука. За словами науковця, типовою проблемою для всіх наукових установ (інститутів) нашого регіону є питання щодо енергоощадності. Зокрема, в низці інститутів вже розглядають можливість про перехід на тверде паливо.

Також на зустрічі було озвучено й низку інших не менш важливих питань науки. Вони, зокрема, стосуються: якісного забезпечення наукового процесу (через недостатнє фінансування, відсутність власного житла, молоді наукові кадри, особливо із сільської місцевості, виїжджають за кордон); популяризації наукових здобутків; залучення науковців до складу громадських рад, які функціонують при органах влади; створення і розвитку наукових шкіл, які є основою поступу науки, тощо.

Уважно вислухавши проблеми та перспективи розвитку науки Львівщини, голова Львівської обласної ради Петро Колодій зазначив, що він, як представник громади області, буде в межах своєї компетенції докладати всі зусилля для вирішення існуючих проблем. «Вже сьогодні можу обіцяти, що всі ті питання, які Ви тут порушили, я обов’язково озвучу перед народними депутатами України з міжфракційного об’єднання «Львівщина». Дуже сподіваюся, що їх поступово вдасться вирішити», – сказав Петро Колодій, звертаючись до учасників зустрічі.

Зі свого боку віце-президент НАН України, голова Секції суспільних і гуманітарних наук НАН України, академік НАН України Сергій Пирожков зазначив, що наука України повинна розвиватися глобально, реагуючи на виклики сьогодення. «Триває війна на Донбасі, але та війна є не лише фізичною, вона також є духовною, ідеологічною та гуманітарною. А все тому, що Росія нас не хоче бачити самостійною державою, а також не бажає самостійного розвитку нашої освіти і науки. Тому нам сьогодні всім треба згуртуватися, аби не допустити цього», – наголосив науковець.

На завершення зустрічі Сергій Пирожков закликав своїх колег з Львівщини активно співпрацювати із науковцями Донбасу, які були змушені покинути власні домівки і переїхали на інші території. «Залучайте їх до наукових розробок, пропонуйте їм робочі місця. Вірю, що вони разом з Вами зроблять вагомий внесок у розвиток української науки», – резюмував віце-президент НАН України.

Науковці-1 Науковці-2 Науковці-3 Науковці-4

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: