У Парижі продемонструють виставку українських ікон

Культурний центр Анни Ярославни у Франції ініціює проведення виставки української ікони в одному з музеїв французької столиці. Про цей та інші проекти в рамках культурної співпраці між Львівщиною та Францією йшлося під час зустрічі голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки з представниками Культурного центру Анни Ярославни у Франції, яка відбулася у середу, 15 липня, інформує прес-служба ЛОДА.

"Після успіху виставки Пінзеля у Луврі, ми хочемо організувати масштабний показ стародавньої ікони в одному з музеїв Парижа. Це будуть ікони, які демонструватимуть ціле тисячоліття. Окрім цього, ми плануємо організувати експозицію сучасної української ікони у нашому культурному центрі. Ми розуміємо, що це довготривалий проект, проте, переконана, що усі передумови для його реалізації на сьогодні є”, – сказала співзасновниця культурного центру Анни Ярославни у Франції Вікторія Делінджер.

Вікторія Делінджер розповіла, що культурний центр Анни Ярославни працює у французькому місті Санліс, що розташоване неподалік від Парижа. У місці, де колись була резиденція королеви Франції – Анни, дочки великого київського князя Ярослава Мудрого. Тепер у місті є церква української громади і культурний центр Анни Ярославни.

За її словами, культурний центр уже реалізував чимало спільних україно-французьких проектів. Зокрема, у Франції проходять традиційні дні королеви Анни Ярославни, налагоджена співпраця з УКУ, в планах також проведення днів української культури, українського концерту, знайомство з сучасним та автентичним українським мистецтвом, з українським Різдвом, заснування музею славних українських династій та низка інших проектів. Окрім цього, для ознайомлення з французькою культурою, вона запропонувала аналогічні заходи провести у Львові.

"Роль нашого центру – промоція української культури у Франції та французької в Україні", – зазначила представниця культурного центру.

Також під час зустрічі, француженка Анна Кантер, яка працює у культурному центрі у Франції розповіла, що хоче організувати власну інсталяцію щодо подій на Майдані, у якій використовуватиме щити, якими оборонялися майданівці під час Революції гідності.

Керівник Львівщини підтримав пропозиції представників французької делегації та наголосив, що слід розробити дорожню карту реалізації цих проектів. "Це слід починати робити вже. Ви краще розумієте, що хотіли б побачити французи, водночас українська сторона запропонує, які б заходи були цікавими для наших громадян", – підсумував керівник Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: