Завдяки ОБСЄ у Львові буде реалізовано соціальне підприємство

У Львові буде реалізовано проект зі соціального підприємництва. Наше місто одне з чотирьох, де такий проект буде втілено у життя, поряд з Києвом, Житомиром та Вінницею. Безпосереднім виконавцем проекту у Львові є Центр «Жіночі перспективи». Партнером виступає департамент економічної політики ЛМР. Сам проект передбачає розвиток підприємства з виготовлення виробів ручної роботи.

Про це Дивись Інфо повідомила прес-служба ЛМР

«Цей проекут стосується створення соціального підприємтсва. Він розрахований на людей, які опинились у складних життєвих ситуаціях, які самостійно не можуть дати собі ради. Відтак, проект передбачає створення робочого місця, ствоерння майбутнього заробітку для таких людей. Цей проект підпримується ОБСЄ. Соціальне підприємництво – це така тематика, яка потребує вирішення на національному рівні», - розповіла Вікторія Довжик, в.о. начальника управління економіки ЛМР.

В рамках представлення проекту сьогодні у Львівській міській раді відбувся круглий стіл з представниками ОБСЄ щодо реалізації проекту створення соціального підприємництва у Львові. Участь у круглому столі взяв посол, координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба.

«Мені дуже приємно ще раз бути у Львові. Львів – це справді вільне, динамічне і дуже енергетичне місто. Це ще раз підтверджує правильність нашого вибору для реалізації проекту», - зазначив посол Вайдотас Верба, координатор проектів ОБСЄ в Україні.

Загалом проект охопив три міста України – Житомир, Вінницю та Львів. Відтак, координатор проектів ОБСЄ в Україні спільно з Міністерством соціальної політики України провели регіональні круглі столи в Житомирі, Вінниці (20 липня 2015 року), а 21 липня такий захід відбувся у Львові. На круглих столах анонсувався запуск регіональних компонентів проекту, спрямованого на підтримку розвитку соціального підприємництва як інструменту подолання викликів, що постають в зв’язку з торгівлею людьми. Проект має на меті створення нових економічних можливостей для постраждалих від торгівлі людьми та представників груп ризику, включаючи внутрішньо переміщених осіб. Він також сприятиме посиленню спроможностей громадських організацій, що діють у сфері протидії торгівлі людьми, до забезпечення стійкого надання послуг з подолання проблем, пов’язаних з цим явищем.

Щоб сприяти досягненню зазначених завдань, Проект підтримує ініціативи громадських організацій у започаткуванні соціальних підприємств, які стануть джерелом фінансування їхньої діяльності в сфері протидії торгівлі людьми. Водночас, створені соціальні підприємства надаватимуть тимчасове працевлаштування постраждалим від торгівлі людьми та представникам груп ризику, включаючи внутрішньо переміщених осіб. Це надасть їм можливість отримати досвід роботи та професійні навики, що поліпшить їх становище на ринку праці.

За результатами конкурсного відбору, було визначено 4 громадські організації, що пілотуватимуть власні ідеї соціального підприємництва у Вінницькій, Житомирській, Київській та Львівській областях. Зазначені заходи стали першим кроком на шляху безпосереднього заснування соціальних підприємств: малого тепличного господарства в Києві, малого швейного підприємства у Житомирі, студентської їдальні у Вінниці та ремісничої майстерні у Львові.

«Речі, які хочуть запровадити учасники проекту – навчання у соціальному підприємництві – дуже важливі. Люди будуть виготовляти ці роботи своїми руками. Знаю, що наша організація хоче також запровадити, окрім виробів з шерсті, шовку, вироби з дерева. Тому організація «Жіночі перспективи» запрошує до себе також на навчання чоловіків. Нам приємно, коли Львівська міська рада є співорганізатором та співініціатором таких правильних речей. Це маленький проект, але з кожної такої маленької частинки створюється імідж міста, імідж громадських організацій та міжнародної співпраці», - розповіла Ірина Кулинич, директор департаменту економічної політики ЛМР.

Проект впроваджується за фінансової підтримки урядів Канади та Норвегії, а також у тісній співпраці зі Спеціальним Представником та Координатором ОБСЄ з протидії торгівлі людьми у Відні.

Безпосереднім виконавцем проекту у Львові є Центр «Жіночі перспективи». Партнером виступає департамент економічної політики ЛМР. Термін реалізації проекту: червень 2015 – грудень 2015 року, з подальшим продовженням та виходом проекту на самоокупність.

Основними продуктами підприємства будуть вироби в техніці батіку (розпис на тканині), вироби методом валяння, унікальні роботи з дерева та інші вироби ручної роботи. Соціальне підприємство в майбутньому буде спрямовувати частину своїх прибутків на інші соціальні проекти. Вагомим елементом соціального підприємництва буде систематичне проведення навчання з підвищення професійних навичок, необхідних для подальшого працевлаштування або самозайнятості для потерпілих від торгівлі людьми та осіб з соціально незахищених груп, тимчасово переміщених осіб зі Сходу України та Криму.

Планується, що до кінця року пройдуть навчання та працевлаштуються на підприємство понад 30 осіб та ще біля 350 осіб з малозабезпеченої категорії львів’ян скористаються іншими послугами центру. Графік роботи з 9.00 до 19.00 год.

«Ми створили соціальне підприємство і виграли цей конкурс. Це важливо, щоб створювати нові робочі місця, допомагати людям реінтегруватися тут, знаходити себе тут. Частина прибутку від соціального підприємництва би йшла на розвиток соціальних програм самої громадської організації. Ми довго думали, яке підприємництво дало б можливість працювати звичайній людині, яка потерпіла від торгівлі людьми, чи є внутрішньо переселеною особою. Це будуть вироби ручної роботи, які будуть мати попит на ринку. Ми постійно проводимо курси щодо започаткування власного бізнесу. Ми мали кілька груп людей, які були жертвами торгівлі людьми, яких ми вчили запрочатковувати власний бізнес і вони зараз успішно працюють. Я дякую місії ОБСЄ. Нам треба ставити питання про закон щодо соціального підприємства», - розповіла Любов Максимович, координатор проекту «Запобігання торгівлі людьми в Україні шляхом посилення економічних можливостей представників груп ризику» у Львівській області, голова ГО «Центр «Жіночі перспективи».

Як додала Любов Максимович, планується виготовлення еко-виробів з натурального матеріалу. Також планується створення Інтернет-магазину. Відтак, кошти на закупівлю необхідного обладнання Центр отримає від ОБСЄ.

Довідка

Центр «Жіночі перспективи» - одна з перших громадських організацій в Україні, котра з 1998 року системно працює з проблемою торгівлі людьми, подолання домашнього насильства та сприяння ґендерній рівності. Бенефіціарами органзації є люди в складних життєвих ситуаціях: жертви чи потенційні жертви торгівлі людьми, потерпілі від насильства в сім»ї, безробітні, матері-одиначки тощо.

Всі послуги, що надаються в центрі, є безкоштовними. У 2014 році Центр «Жіночі перспективи» став переможцем Регіонального конкурсу «Благодійна Львівщина» у номінації «Благодійник- неурядова організація».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: