Такі люди, як Владика Андрей, складають золотий запас України, - Порошенко (відео)

Сьогодні у Львові урочисто відзначають 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького. Зокрема, о 10.00 год. в Архикатедральному соборі святого Юра відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. Опісля відбулось урочисте посвячення пам’ятника Андрею Шептицькому на Святоюрській площі та мистецька програма від Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик». Участь у церемонії відкриття пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому взяв також Президент України Петро Порошенко та його дружина Марина Порошенко.

«Велика приємність для мене бути тут сьогодні серед вас. Як не згадати далекоглядну і ґрунтовну пастирську діяльність Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького. Треба зробити належне послання на його героїчну апостольську працю, щоб зрозуміти по-людському незбагненну живучість УГКЦ в темні роки переслідування. Ці слова належать Папі Івану Павлу ІІ. І сказав він це тут, у Львові, 14 років тому, під час зустрічі з молоддю.

Я радий і надзвичайно вдячний теперішньому Папі Франциску за те, що у 150-ту річницю народження Владики Андрея апостольська столиця зробила важливий крок у процесі беатифікації нашого Митрополита, і визнала його чесноти.

Сьогодні і ми з вами відновлюємо історичну справедливість і відкриваємо монумент Шептицькому у Львові. Та найкращий пам’ятник Владиці – сама незалежна Україна, яка крокує до родини європейських народів. Як сказав один із сучасників Митрополиту, цю неймовірно велику постать не можна проминути мовчанкою, це не зможе зробити ні приятель, ні ворог, ні убогий, ні багатий, ні релігійна людина, ні атеїст, ні науковець, ні неписьменний, ніхто не може і не сміє. Такі люди дорогі для нації, такі люди, як Владика Андрей, складають золотий запас України. Шептицький на основі церковної структури створив прообраз національного українського організму. За часів Митрополита Андрея Україна ще була розділеною між сусідами і де-юре Україна на ті часи ще не повстала. Але де-факто держава існувала саме в тих межах і кордонах, що і Греко-католицька церква.

Хід історії не змінити. Імперії рано чи пізно розвалюються. А сила людського духу, сила правди, сила віри - житимуть вічно. У час терору проти церкви та народу Владика Андрей давав приклад безстрашного і непохитного наслідування Христу. Своїм життям він довів, що ідоли завжди падають, а віра, надія, любов – залишаються з нами. І Господь Бог теж залишається з нами. Впевнений, що ми подолаємо всі випробування, впевнений, що ті випробування, які постали перед боголюбивим українським народом, минуть. Здійсняться пророцтва Митрополита Андрея, які він висловив, пророцтво про Україну. Все те буде, але треба молитись, щоб Господь Бог і Мати Божа опікувались над нашим народом, який стільки витерпів. Щоб ця опіка тривала вічно», - зазначив під час відкриття пам’ятника Президент України Петро Порошенко.

9 8 7 6 5

Також сьогодні о 17.00 год відбудеться прем’єра ораторії Мирослава Волинського «Я тебе кличу» у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Лібрето - Анни Волинської.

Нагадаємо, пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому запроектований на гранітному стилобаті і орієнтований на південний схід. Статуя пам'ятника (бронзовее литво) – висотою 3,6 м, загальна висота композиції з базисною частиною в камені – до 5,8 м, стилобат пам'ятника – включення елементів граніту полірованого, коричнево-охристого відтінків, замощення площі, алей – комбіноване: природній камінь, плити ФЕМ сіро-охристі, коричневі відтінки.

Видатки на реконструкцію (відновлення) площі святого Юра зі спорудженням пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому у м. Львові, передбачені у бюджеті міста Львова, становлять 30 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: