У Львові запускають Всеукраїнську програму навчання комп’ютерної грамотності

У Львові запускають Всеукраїнську програму навчання комп’ютерної грамотності та підвищення доступу до Інтернету. Пілот програми розпочинається зі Львова - вже облаштовано новими комп’ютерами першу школу. І перші 200 зацікавлених із колишніх учасників АТО, а також їхні сім’ї, можуть скористатись можливістю навчитись користуватись комп’ютером, а також основам роботи з Інтернетом. Саме цих людей першими навчать користуватись електронними послугами та особистим кабінетом мешканця, а також основним програмним забезпеченням. Як зазначає Яніка Мерило, радник міського голови Львова, ціль програми – навчити комп’ютерної грамотності, забезпечити комп’ютерами школи, бібліотеки, відкриті пункти доступу до Інтернету, створити пункти доступу до Інтернету. Програма реалізовується Львівською міською радою у співпраці з ICT Competence Center та за фінансової підтримки Естонії і громадської організації Яніки Мерило «Центр Європейської Інтеграції України». Перші тренери курсів будуть надані львівськими розробниками ELEKS.

Як розповідають в управлінні інформаційних технологій ЛМР, надалі буде можливість зацікавленим особам навчатись на додаткових курсах, а також вступити на курси з вивчення початкового рівня ІТ-спеціалістів.

Відтак, НВК «Школа-гімназія «Галицька» першим отримав необхідне для навчань обладнання – 11 комп’ютерів. Пристрої встановили та налаштували волонтери. Комп’ютери, які інстальовані в Галицькій школі-гімназії, зібрані співзасновником ICT Competence Center Янікою Мерило.

«До прикладу, в Естонії, коли запроваджували проект «картка мешканця», усвідомлювали, що дуже важливо, щоб люди розуміли як користуватися цими послугами. Якщо ми вводимо картку, але ніхто не розуміє, як нею користуватися, то користі з неї не буде. «Вікно можливостей» - це вікно для тих, хто, можливо, не вміє чи не так часто користується комп’ютером.

Аби стати учасником програми, треба мати бажання навчитися цього. До того ж, соціальні служби будуть пропонувати учасникам АТО, пенсіонерам та іншим категоріям людей взяти участь у програмі.

Коли ми спільно з Міністерством оборони розпочати навчання тестувальників, тобто спеціалістів 1-го рівня, зрозуміли, що важливо дати перше вміння користуватися комп’ютером. Було дуже багато людей, які б хотіли стати ІТ-шниками, але у них не було цих базових знань.

Перша група лише розпочала навчання. Ми й надалі допомагатимемо знайти те вікно у світ. Це не одноразова акція, а велика програма», - розповіла Яніка Мерило, радник міського голови Львова.

Львів – перше місто в Україні, яке відкрило мешканцям шлях до електронних послуг. Цього року у червні Львівська міська рада презентувала он-лайн-портал «Особистий кабінет мешканця», який надає он-лайн-доступ до адміністративних послуг і електронних сервісів міста. Після чого 800 мешканців використовували портал в режимі бета-тестування і залишили свої зауваження.

Зараз на сайті доступні замовлення завірених копій ухвал ЛМР та видача довідок про перебування на квартирному обліку. Окрім цього, можна замовити довідку про несудимість в МВС, а також довідку про доходи в ДФС. Наступним етапом буде збільшення кількості послуг, які можна отримати. Окрім цього, на порталі функціонують електронні сервіси ЛМР: електронне звернення, запис на прийом до посадовця, оплата комунальних послуг, перевірка стану виконання звернення, перевірка квартирної черги, подання показників лічильників, запис дитини в ДНЗ, запис на прийом в ЦНАП тощо. Портал створено за сприяння ICT Competence Center, ІТ-компанії «Інфопульс» і національного оператора хмарних сервісів DeNovo.

Щоб записатись на навчання, слід зателефонувати до Центру соціальних служб за номером 276-30-58.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: