В Україні бракує військових журналістів, - з дискусії (відео)

У США цивільних журналістів не мобілізовують. Але військовослужбовець, який служить в збройних силах США, може забажати вивчитися на військового журналіста.

Про це сьогодні, 11 серпня,  під час дискусії на тему: «Роль журналістики у війні. Досвід НАТО і України», яка відбувається в ці хвилини у Львівському прес-клубі, повідомила керівник групи зі зв’язків із громадськістю IІ-го етапу українсько-американських навчань «Фіарлес Гардіан-2015», капітан, ЗС США Кетрін Каліскі.

За її словами, всі військові журналісти США навчаються в одній школі журналістиці. Хіба що, програми навчання трохи відрізняються для газетярів та телевізійників.

- Мій курс навчання тривав 12 тижнів. Там вчаться старші сержанти і офіцери з різних родів військ. Ми вчилися робити інтерв’ю, писати промови, виголошувати їх, працювати в соцмережах, - каже вона.

Щодо журналістів, які працюють за програмою Embedded media, то це звичайний цивільний журналіст, який приєднується до певного військового підрозділу.

- За ними треба стежити, їм треба надати житло та їжу. Вони певний час живуть з підрозділом, відчувають все зсередини, - каже Кетрін Каліскі.

Проте, за її словами, такий журналіст повинен усвідомлювати, що на нього чекає.
- Вони мусять витримувати всі навантаження, які витримують звичайні солдати. Наприклад, якщо солдати пробігають багатокілометровий марш-кидок, то і журналісти повинні так само пробігти цю відстань. Але якщо підрозділ бере участь у небезпечних місіях, то цих журналістів оберігають, - каже американський капітан.

Зате Україні військових журналістів уже давно не готують. Тому українським збройним силам зараз терміново доводиться перевчати цивільних журналістів, мобілізовуючи їх до війська.

- На сьогодні нових кадрів у військовій журналістиці не готують. Колись їх готувати в Академії Сухопутних військ, тому що тут поєднували навчання як військових, так і журналістів, - повідомив керівник Західного регіонального медіа-центру МО України, полковник Олександр Поронюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: